latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:11 | Autor: RTRS

"Dveri" uputile Parlamentu deklaraciju o zaštiti Srba van Srbije

Poslanička grupa "Dveri" Boška Obradovića saopštila je da je Skupštini Srbije uputila Deklaraciju o zaštiti Srba u regionu i rasijanju.

Obradović je rekao da je motiv bio da se predloži Skupštini Srbije, ali i Skupštini Republike Srpske, da u oba parlamenta bude donesena jedna ovakva deklaracija, čiji je cilj da se konačno zaštite Srbi u regionu i rasijanju sa najvažnijeg mjesta, najviše državne institucije.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije napomenuo da ovaj parlament već 30 godina nije donio odgovarajuću deklaraciju koja bi stala u zaštitu Srba u regionu i rasijanju.

Obradović je naveo da predstavnici Srba u regionu i rasijanju treba da imaju predstavnike u Skupštini Srbije, napominjući da 44 svjetska parlamenta imaju u svojim redovima i predstavnike dijaspore svojih naroda, što je dokaz koliko je to značajno.

U deklaraciji, koja ima deset tačaka, između ostalog, je navedeno da je država dužna da u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Ustava Srbije zaključivanjem bilateralnih sporazuma sa svim državama u kojima Srbi žive, insistira na zaštiti ličnih i kolektivnih prava sunarodnika, u skladu sa međunarodnim pravnim aktima.

Navedeno je i da državne institucije treba da po ubrzanom postupku krenu u rješavanje problema državljanstva, biračkog prava, restitucije, arhiva i tajnih dosijea, problema izbjeglih, prognanih i raseljenih Srba, kao i svih drugih konkretnih problema sunarodnika u rasijanju i regionu.

Izvor: SRNA