latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:26 ⇒ 15:26 | Autor: RTRS

Delegacija EU u BiH: Pokazati odlučnost u iskorjenjivanju korupcije

U BiH treba pokazati odlučnost u preduzimanju konkretnih koraka radi postizanja održivih rezultata u borbi protiv i iskorjenjivanju koruptivnih radnji, zaključeno je na završnoj konferenciji EU projekta "Razvoj kapaciteta za prevenciju korupcije i izradu strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije u BiH".
EU i BiH - Foto: ilustracija
EU i BiHFoto: ilustracija

U saopštenju EU Delegacije u BiH navodi se da je tokom konferencije u Sarajevu kojoj su prisustvovali stručnjaci u oblasti borbe protiv korupcije iz cijele BiH i predstavnici civilnog društva istaknuto da u efikasnoj borbi protiv korupcije EU pruža stalnu podršku BiH na njenom putu evropskih integracija.

Prevencija i suzbijanje korupcije zahtijevaju punu pažnju od samog početka u procesu pristupanja EU, a otvaranje pojedinačnih poglavlja pravne tekovine EU zasnivaće se na opipljivim rezultatima.

U uvodnom obraćanju šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark pozdravio je nedavni napredak koji je BiH ostvarila u sprovođenju nekoliko neriješenih preporuka Sekretarijata grupe država protiv korupcije Savjeta Evrope /GREKO/, ali je naveo i da ima još puno posla, koji bi trebalo uraditi.

"Osim ambicioznih napora na izgradnji zakonskog i institucionalnog okvira, koji će biti u stanju da rješava i pitanje korupcije na visokom nivou, BiH treba da poveća transparentnost, obezbijedi otvorenu raspravu sa javnošću, te da više podstiče građane da postanu `čuvari` javnog interesa," naglasio je Vigemark.

Projekat je u značajnoj mjeri pomogao da se unaprijedi strateški okvir za borbu protiv korupcije na svim nivoima vlasti, te osigurao veću vidljivost institucionalnog okvira za sprečavanje korupcije u BiH.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić podsjetio je na važnost koordinatorske funkcije agencije, te zahvalio EU na njenoj stalnoj podršci i ukupnim naporima u oblasti borbe protiv korupcije u BiH.

Rukovodilac projektnog tima Londa Esadze naglasila je da zadatak monitoringa, koji imaju sva tijela u BiH za prevenciju korupcije, treba dalje jačati i da se moraju staviti na raspolaganje finansijski i ljudski resursi radi uspješnog sprovođenja strategija i akcionih planova za borbu protiv korupcije na svim nivoima vlasti.

Projekat EU "Razvoj kapaciteta za prevenciju korupcije i izradu strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije u BiH" vrijedan 200.000 evra u potpunosti je finansirala EU putem Instrumenta predpristupne pomoći.

Projekat je osmišljen s ciljem pružanja podrške Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije zajedno sa tijelima i timovima za borbu protiv korupcije, koja djeluju na entitetskim i kantonalnim nivoima.

Izvor: SRNA