latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:49 ⇒ 15:52 | Autor: RTRS

Rohani o Trampu: Njegov je jezik gangsterski i kaubojski

Iranski predsjednik Hasan Rohani danas je izjavio da se o nuklearnom sporazumu postignutom između Irana i šest svjetskih sila ne može ponovo pregovarati.

- Јasno im je poručeno da se o nuklearnom sporazumu ne može ponovo pregovarati - rekao je Rohani po povratku sa Generalne skupštine UN-a na konferenciji za novinare u Teheranu.

Rohanijeva izjava je uslijedila pošto su SAD juče izjavile da "važu" služi li iranski nuklearni sporazum njihovim bezbjednosnim interesima, te nakon što je američki predsjednik Donald Tramp rekao da je donio odluku o tome hoće li Vašington ostati dio sporazuma, ali da još ne namjerava da je objavi.

Tramp je u UN o Iranu rekao da je "krajnje vrijeme da se nacije svijeta suoče s još jednim neopreznim režimom, koji otvoreno govori o masovnim ubistvima, kune se u smrt Amerike, uništenje Izraela te mnogih vođa i nacija u ovoj prostoriji. Iranska vlada skriva korumpiranu diktaturu pod maskom demokratije".

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei danas je Trampove nasilne i prijeteće poruke na račun Teherana ocijenio kao govor koji "koriste gangsteri i kauboji".

- Trampov posebno prijeteći i besmislen govor, vrlo drzak, nepristojan i konfuzan, tokom koga je, kao i obično, koristio gangsterske i kaubojske izraze može se objasniti samo mržnjom - navedeno je na Hamneijevoj internetskoj stranici gdje spominje i "nekompetenciju onih bez mozga".

- Govor predsjednika Sjedinjenih Država nije na čast američkoj naciji, a elite te zemlje trebalo bi da se stide što imaju takvog predsjednika koji se izražava na taj način - rekao je Hamnei pred Skupštinom stručnjaka, jednim od glavnih tijela Irana.

Izvor: Agencije