latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:10 | Autor: RTRS

SM BiH: Prijedlog osnova za vođenje pregovora o Sporazumu o readmisiji sa SAD

Savjet ministara utvrdio je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između BiH i SAD o readmisiji lica koja borave bez dozvola.

Iz Savjeta ministara je saopšteno da će BiH i SAD zaključivanjem ovog sporazuma i na osnovu reciprociteta uvesti brže i efikasnije procedure identifikacije te bezbjednog i urednog povratka lica koja ne ispunjavaju uslove ulaska ili boravka na teritorijama ove dvije zemlje.

Prijedlog ovog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, kako se navodi, izraditi srednjoročni program za suzbijanje diskriminacije u BiH koji će obuhvatiti i program obuka za promociju i zaštitu ljudskih prava za period od 2017. do 2022. godine, umjesto planiranih strategija za borbu protiv diskriminacije u BiH i za promociju i zaštitu ljudskih prava u BiH.

Ovaj zaključak donesen je nakon što je Savjet ministara informisan da nema saglasnosti Vlade Republike Srpske za donošenje strategije za borbu protiv diskriminacije u BiH i strategije za promociju i zaštitu ljudskih prava u BiH na nivou BiH, "uprkos činjenici da je Evropska komisija u ranijem izvještaju naglasila potrebu donošenja cjelovitog strateškog dokumenta u ovoj oblasti".

Program će, između ostalog, definisati konkretne korake ka ispunjavanju međunarodno preuzetih obaveza u pogledu zaštite ljudskih prava i izvještavanja prema domaćim i međunarodnim tijelima.

Savjet ministara je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donio Pravilnik o kontrolama i uslovima unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u BiH, s oznakom "EI" koja potvrđuje odgovarajuću usklađenost sa legislativom EU u ovoj oblasti.

Pravilnikom su utvrđeni uslovi koji moraju biti ispunjeni pri unosu ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u nekomercijalne svrhe na teritoriju BiH, a koji su dio putničkog prtljaga ili se šalju kao male pošiljke fizičkim licima.

Cilj je spriječiti unošenje uzročnika zaraznih bolesti u BiH, a primjena Pravilnika počinje 1. decembra ove godine.

Savjet ministara usvojio je Informaciju o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava i poziv za intervenciju BiH kao treće strane u postupku pred Evropskim sudom u slučaju "Zoletić i drugi protiv Azerbejdžana".

Zaključeno je da ovaj slučaj povlači Ustavom propisanu obavezu BiH da obezbijedi zaštitu svojih građana u inostranstvu, te je zadužen zastupnik Savjeta ministara da obavijesti Evropski sud za ljudska prava da će BiH intervenisati kao treća strana u ovom postupku.

Riječ je zaštiti prava 33 državljana BiH koja su boravila na privremenom radu u Azerbejdžanu, a koje je angažovalo privatno društvo u sektoru građevine.

U analiziranim uzorcima iz proizvodnje, uvoza i distribucije sjemenskog i merkantilnog krompira na području BiH u 2016. godini nije utvrđeno prisustvo ispitivanih karantinskih štetnih organizama, navodi se u Izvještaju koji je danas usvojio Savjet ministara, a koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

BiH je jedna od malobrojnih zemalja izvan EU koja od polovine 2015. godine može sa EU trgovati merkantilnim krompirom, nakon što je priznata kao zemlja bez prisustva prstenaste truleži krompira.

Izvor: SRNA