latinica  ћирилица
21/09/2017 |  17:16 | Autor: RTRS

Ostojić: Nedopustivo da se prisluškuju hrvatski zvaničnici

Predsjednik Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednost u Saboru Hrvatske, Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo izjašnjavanje bezbjednosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih političara od strane BiH.
Ranko Ostojić (foto:Bruno Konjević / EPH) -
Ranko Ostojić (foto:Bruno Konjević / EPH)

- Odbor je zatražio očitovanje OSA-e i izjašnjavanje hrvatskih bezbjednosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra bezbjednosti BiH o tome da se prisluškuju funkcionera Republike Hrvatske. To je bio i povod za traženje dodatnog izvještaja ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imaćemo zatvorenu sjednicu odmah po reakciji naših bezbjednosnih službi. Naime, nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju zvaničnici.  Bez obzira na opravdanje i kasnije demante tražimo da naše bezbjesnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere preduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast, rekao je Ranko Ostojić.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sbezbjednosna agencija BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske zvanilnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

Mektić je rekao da su OBA i druge agencije dužne štititi i ekonomske interese BiH te je štititi od nelojalnih i nekorektnih napada koji bi mogli uticati ili ugroziti ekonomske temelje BiH i nanijeti joj ekonomsku štetu. Dodao je da to rade i druge evropske i svjetske zemlje te da službe u BiH štite interese građana od "nečijih profiterskih namjera".

Optužbe za prisluškivanje izrekli su ranije Dragan Čović i Milorad Dodik, a nekoliko dana kasnije oglasio se u dnevnom listu Blic i Božidar Spasić, nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbjednosti SFRЈ, koji je utvrdio da BiH službe prisluškuju za turske interese.Rekao je tada da srpske bezbjednosne službe imaju saznanja da OBA prisluškuje oko 300 političara i funkcionera u BiH, Srbiji i Hrvatskoj kao i da je oprema za prisluškivanje nabavljena u Turskoj.

Izvor: Dnevnik hr