latinica  ћирилица
21/09/2017 |  18:31 ⇒ 22:18 | Autor: RTRS

Cvijanović: Osuda svakog ko koristi institucije za blokadu napretka (VIDEO)

Zbog Parlamentarne skupštine BiH, novac za autoput Banjaluka – Doboj i dalje je na ledu. Poslanici su odgodili izjašnjavanje o ratifikaciji Ugovora sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju izgradnje autoputa.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Iz SNSD-a poručuju da su poslanici SDS-a glasanjem za odgađanje ratifikcije, po ko zna koji put, djelovali na štetu političke i ekonomske stabilnosti Srpske.

Na dnevnom redu prošle sjednice Predstavničkog doma, pod rednim brojem 16. bila je ratifikacija Ugovora sa Evrpskom investicionom bankom o finansiranju autoputa. Većina je odlučila da objedini izjašnjavanje o svim međunarodnim sporazumima. Po rezultatima glasanja svi poslanici SDS-a glasali su da evri za autoput i dalje ostanu na ledu. Od poslanka iz kluba SDS-a, jedino "za" glasao je Momčilo Novaković. Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović osuđuje korištenje institucija za blokadu napretka. Podsjeća da je 80 miliona evra Svjetske banke izgubljeno zbog izostanka ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, rekla je da bh. nivo vlasti "poznat po tome da im trebaju vijekovi za neke stvari, za koje u normalnim okruženjima trebaju dani, eventualno, sedmice. Od toga, 21 milion evra je podrška novom zapošljavanju, 28 miliona evra predviđeno je za podršku bankarskom sektoru, a 30 miliona evra razvojnim politikama".

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac izjavio je da su poslanici SDS-a još jednom dokazali da je njihovo političko djelovanje isključivo u funkciji rušenja i ekonomskog slabljenja Srpske. Očigledno je, kaže Košarac, da su ponovo poslušali Bakira Izetbegovića, kome smeta što će Republika Srpska u idućoj godini imati više kilometara autoputa od Federacije BiH.

- Mislim da je SDS na ovaj način još jednom pokazao da je u intenzivnoj kampanji borbe protiv interesa Republike Srpske kako bi se Srpsku finansijski i na svaki drugi način oslabili - rekao je Košarac.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS Aleksandra Pandurević poručuje da je odgođeno izjašnjavanje o svim međunarodnim sporazumima. Kaže da je razlog što nije bilo predstavnika Ministarstva finansija i trezora da poslanicima objasne zašto se BiH zadužuje kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 74 miliona 800 evra, za projekat "Politike javih finansija".

Pandurevićeva kaže da se od tog iznosa Republika Srpska zadužuje 29,8 miliona evra "i to ne za privredne projekte, nova radna mjesta, nego za bacanje novca u vazduh i juče su se na sjednici kao crjevca uvezali sa SDA, da što prije zaduže prezadužene građane Republike Srpske za krpljenje budžetskih rupa".

Ipak, glasovima poslanika SDS-a Srpska će na novac Evropske investicione banke za autoput Banjaluka – Doboj čekati, izvjesno najkraće do novembra. Naredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici mogli da ratifikuju Ugovor trebalo bi da bude održana tek krajem oktobra, a potom Ugovor mora da ratifikuje i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.