latinica  ћирилица
21/09/2017 |  18:56 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Da li platforma ima saglasnost srpskog člana Predsjedništva BiH? (VIDEO)

Predsjedavjući Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom nastupu pred Generalnom skupštinom UN, nije govorio o NATO-u. Ipak, kako saznajemo, u platformi za nastup bh. delegacije nema ni slova o tome da u BiH nema konsenzusa o članstvu u tom savezu, kao što je bilo napisano u prošlogodišnjoj platformi.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Da li je platforma usaglašena u Predsjedništvu BiH i da li je u njoj precizirano da u BiH nema konsennzusa o članstvu u NATO-u, nismo dobili odgovor iz kabineta srpskog člana Mladena Ivanića.

Ko je izbacio ključnu rečenicu iz platforme koja odslikava stvarnu situaciju u BiH, suprotstavljene stavove o NATO-u. Po čijem nalogu je izbrisana, ko je odlučio da u BiH postoji konsenzus o pristupanju NATO-u, iako je opšteprihvaćeni stav u Republici Srpskoj - da prati Srbiju koja je vojno neutralna.

U platformi za nastup delegacije BiH na Generalnoj skupštini UN, 2016. godine stoji: "BiH je saradnju sa NATO-om uvrstila kao jedan od prioriteta spoljne politike, dok za odluku o konačnom članstvu trenutno nema konsenzusa u zemlji".

U platformi za nastup delegacije BiH na Generalnoj skupštini UN-a, 2017. godine stoji:"BiH je saradnju sa NATO-om uvrstila kao jedan od prioriteta spoljne politike".



Šta se desilo u BiH od septembra 2016. godine do septembra 2017. godine, pa je kao jedan od prioriteta spoljne politike, postala saradnja sa NATO-om bez uvažavanja činjenice da vlast u Republici Srpskoj ima, blago rečeno, rezervu prema pristupanju tom savezu.

- Јasno da je to neko tako napisao zato što je, ili očekivao da će to ostati neprimijećeno, ili je to svjesno urađeno da bi se sakrila istina - kaže Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu PS BiH .

- Čisto sumnjam da je srpski član Predsjedništva prihvatio takvu platformu. U svakom slučaju, platforma kao politički stav mora sadržavati stvarno stanje, a stvarno stanje je da u BiH ne postoji konsenzus o tom pitanju i siguran sam da u prethodnoj godini nije usaglašen taj stav - navodi Momčilo Novaković (NDP-PDP), poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.
U platformi za nastup bh. delegacije za nastup pred Generalnom skupštinom UN, koja postaje zvaničan dokument, na ublažen način govori se i o knjiženju perspektivne vojne imovine, tako da je to tehničko, a ne prvorazredno političko pitanje koje zadire u suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma.