latinica  ћирилица
21/09/2017 |  19:12 ⇒ 22/09/2017 | 08:17 | Autor: RTRS

Savjet RAK-a i dalje bez stava o žalbi RTRS (VIDEO)

Krajem septembra ili početkom oktobra Savjet Regulatorne agencije za komunikacije BiH trebalo bi konačno da razmatra žalbu RTRS-a na odluku Agencije - kojom je Јavnom servisu Republike Srpske naređeno da svoju opremu ustupi trećim licima bez naknade.
Milinović - Kovač - Foto: Screenshot
Milinović - KovačFoto: Screenshot

Kvoruma juče nije bilo. Dok u Savjetu RAK-a tvrde da prekoračenjem roka od 30 dana za žalbeni postupak zakon nije prekršen, iz RTRS-a podsjećanje na odredbe zakona po kojima bi trebalo da djeluju.

Žalba RTRS-a na odluku Regulatorne agencije za komunikacije kojom je našoj kući naređeno da priključi Televiziju K3 na Multipleks A, podnesena je 15. juna. Ni tri mjeseca kasnije, žalba nije razmatrana, iako je prošao zakonski rok od 30 dana, a direktor RAK-a u međuvremenu, zbog nepoštovanja osporene odluke, kaznio RTRS.

- Nema zakonskog roka od 30 dana. Mi u julu i avgustu nismo imali sjednice - kaže Plamenko Čustović, predsjedavajući Savjeta RAK-a.

Poslovodni odbor RTRS-a, reagujući na ovu izjavu, podsjetio se prema Zakonu o komunikacijama, žalbe rješavaju u skladu sa zakonom o upravnom postupku.

Član 235. stav 1. Zakona o upravnom postupku Bosne i Hercegovine: "Rješenje po žalbi mora se donijeti i dostaviti stranci što prije, a najkasnije u roku od 30 dana".

Čekajući da Savjet RAK-a konačno donese odluku, direktor Agencije Predrag Kovač za federalne medije tvrdi da je sve radio po zakonu. Regulator medijskog neba u BiH optužio je našu kuću da želi da bude gospodar medijskog neba u Srpskoj.

"RTRS ne želi digitalizaciju, zbog ubjeđenja da javnost Republike Srpske treba da informišu isključivo oni, a digitalizacijom bi stanovništvo u Srpskoj imalo mogućnost da prati više televizijskih kanala i na taj način bi sigurno formiralo realniju sliku o opštem stanju u Republici Srpskoj", naveo je Kovač.

Dok Kovač u RTRS-ovoj borbi za svoju imovinu vidi politiku – iz Јavnog servisa RS poruka je jasna – naš vitalni interes je što skorije okončanje procesa digitalizacije.

Draško Milinović, generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske, istakao je da drugi razlog ne postoji.

Da, prema odluci Savjeta ministara BiH, javni servisi ne moraju da izdaju svoju opremu bez naknade – poručeno je i iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH. Dok su iz SDS-a kažu da stoje iza odluka direktora RAK-a, iz vladajućih partija u Republici Srpskoj u tome vide pokušaj uzurpacije imovine Srpske.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, kaže da je to imovina i Republike Srpske i RTRS i nije problem da se koristi, ali u skladu sa zakonom i cjenovnikom kojeg, nažalost, nema.

Upravni odbor RTRS-a dao je podršku menadžmentu u nastojanju da zaštiti interese i imovinu javnog servisa.