latinica  ћирилица
21/09/2017 |  19:18 ⇒ 22/09/2017 | 10:36 | Autor: RTRS

I opština Lopare finansirala BN televiziju! (VIDEO)

Opština Lopare za medije i informisanje godišnje izdvaja 48.000 maraka, od čega je samo BN televiziji namijenjena skoro polovina ovih sredstava.
Lopare - BN TV - Foto: RTRS
Lopare - BN TVFoto: RTRS

Dok opozicija u Loparama smatra da je sramotno da je novac za ove namjene obezbijeđen, dok istovremeno kasni isplata socijalne pomoći, a za podsticaje poljoprivredi i natalitetu u budžetu nije planirana nijedna marka - u Opštini tvrde da je sve u skladu sa zakonom.

Budžet svega pet miliona maraka, a mnogo gladnih usta u Loparama. Dok se novac troši za medijsko praćenje - trpi socijala, tvrde odbornici opozicije. Nikada, kažu, nisu dobili odgovor - kojim medijima se isplaćuje oko 2.500 maraka mjesečno.

Stevan Sandić, odbornik SNSD-a u SO Lopare, kaže da se kasni 19 mjeseci s isplatom socijalnim kategorijama,"za populacionu politiku nije izdvojena ni marka, za osnovnu strategiju razvoja poljoprivrede nije izdvojena ni marka, ali se zato daju sredstva za informisanje koji mi kao odbornici uopšte korist ne primjetimo".

U opštini tvrde da isplata socijalne pomoći kasni deset mjeseci, ali da isplate medijima za koje se godišnje izdvaja 48.000 KM maraka kasne i po 20 mjeseci. BN televiziji isplaćuju godišnje 21.060 maraka, HIT televiziji 12.000, Skala radiju 8.000, Semberskim novinama 5.000 maraka.

Milenko Ristić, predsjednik SO Lopare, kaže:"Više kasnimo sa isplatama medijima nego što kasnimo ostalim korisnicima...sve je provedeno u skladu sa procedurom, sa zakonskim okvirima, stavka u budžetu za medije ima proceduru, a provodi izbor načelnik opštine sa svojim službama".

Da ipak nije rađeno sve u skladu sa zakonom, kada su u pitanju mediji, dokazuje prošlogodišnji revizorski izvještaj koji je bio negativan, navode u OO SNSD-a.

Savo Cvjetinović, predsjednik OO SNSD, smatra da je potrebno raspisati tender tako da se prijave razne medijske kuće pa da se izvrši izbor. Međutim, kako kaže, svega toga kad je riječ o ovom slučaju nije bilo, "već se zna ko je medij SDS-a".

Načelnik opštine tvrdi da finansiranje privatnih medija nije prekoračeno.

Rado Savić, načelnik opštine Lopare, kaže da nisu prešli jedan posto ukupnog budžeta opštine Lopare, te da su to neki standardi kada je u pitanju medijsko praćenje rada lokalne zajednice.. Kaže da je "ovo što je BN pružio uslugu opštini Lopare veoma značajno, obzirom da su dobro pokrili dijasporu."

Građani smatraju da bi skroman budžetski kolač trebalo podijeliti realnije.

Od 2013. godine samo BN televiziji isplaćeno je 84.240 maraka. Da bi se poslala slika o tome kako se u Loparama lijepo živi - to i košta - kažu u Opštinskom odboru SNSD-a . U opštini smatraju da su sredstva za medije skromna. Nijedna institucija, kažu, ne može da živi u medijskom mraku, jer ono što se ne objavi kao da se nije ni desilo. Dok čelnici opštine tvrde da se budžet oporavlja i da će ubrzo izmiriti sve obaveze, opozicija je skeptična. Pitaju šta je sa milion 900 hiljada maraka deficita i 2,5 miliona maraka kredita.