latinica  ћирилица
21/09/2017 |  19:37 ⇒ 22/09/2017 | 08:16 | Autor: RTRS

Na Godišnjem forumu o poboljšanju privrednog ambijenta (VIDEO)

U Beogradu je održan godišnji forum lidera Republike Srpske i Srbije koji su otvorile premijerke Željka Cvijanović i Ana Brnabić.
Godišnji forum Srpske i Srbije - Foto: RTRS
Godišnji forum Srpske i SrbijeFoto: RTRS

Sa gradonačelnicima i predsjednicima opština, ali i sa privrednicima, razgovarano je o poboljšanju poslovnog ambijenta. O tome će biti riječi i 10. novembra, za kada je zakazana zajednička sjednica dvije vlade.

Јedan regulatorni okvir za privrednike s obje strane Drine, prvi je uslov za uspostavljanje uspješnog poslovanja. Na pitanje šta dvije vlade mogu da urade da bi poboljšale poslovanje, jedan od odgovora je bio – riješite šumu propisa. Premijerka Srpske priznala je da su obje zemlje još zarobljenici nekih starih navika. Čak i kada Srpska uvede jednošalterski sistem, privrednik opet sedmicama čeka na PDV broj, kaže, ali navodi da uskoro slijedi bitka sa administracijom.

Koliko dobro možemo da radimo zajedno, primjer je most Ljubovija - Bratunac, rekla je premijerka Srbije. Regionalno povezivanje za nju je način da svi zajedno brže napredujemo i da u tom krugu mora da bude Republika Srpska sa kojom Srbija, kaže, ima posebne veze i bliskost.

Najavljena sjednica biće nastavak susreta dviju vlada koje su započete i u prethodnom mandatu vlade Srbije. Ministar industrije Srpske Petar Đokić Đokić kaže da novi format nudi i nove prilike, ali je energetika, ističe, najveća razvojna šansa.

Republika Srpska, zbirno gledano, ima najmanje namete u regiji, međutim, ima prostora za smanjenje, pogotovo onih parafiskalnih.

Neke stvari Srpska može da preuzme od Srbije, neke Srbija od Srpske, navele su premijerke, ali neke stvari uče zajedno, poput uvođenja elektronskih građevisnkih dozvola, a što je koncept koje su preuzeli od Makeodnije.