latinica  ћирилица
22/09/2017 |  09:16 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Posebna sjednica o referendumu najvjerovatnije početkom oktobra

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će biti suspendovana odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, biće održana najvjerovatnije početkom oktobra, potvrdio je za "Nezavisne novine" Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

ako je rekao Višković, postoje tri razloga zbog kojih je koalicija SNSD - DNS - SP donijela ovakvu vrstu odluke.

Prvi je, kako je naglasio, pokušaj opozicije da svojim djelovanjem sa strancima pokuša da izazove međunarodnu intervenciju i sankcije protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, kako bi na taj način oslabili njegovu poziciju.

"Međutim, ova naša odluka nije rezultat nikakve ucjene niti međunarodne zajednice niti evropskih zvaničnika, nego je rezultat naše procjene da smo ostvarili dobar dio onoga što nam je bio cilj, a mi u svakom trenutku odluku ponovo možemo donijeti ako procijenimo da je vrijeme", rekao je Višković.

Drugi razlog, objasnio je, je činjenica da opozicija ne podržava takvu odluku i da nema potrebnog jedinstva unutar RS da se ona provede.

I treće, kako je rekao, postoji potreba da ljude u "Službenom glasniku" ne dovode u nezavidnu pravnu poziciju nakon što su pokrenute tužbe zbog neobjavljivanja odluke o referendumu, koja je, podsjećamo, donesena 2015. godine.

On je rekao da je već 2011, nakon što je prvi put odluka stavljena van snage, došlo do pozitivnih efekata za RS pokretanjem strukturisanog dijaloga o pravosuđu.

Izvor: Glas Srpske