latinica  ћирилица
22/09/2017 |  11:43 ⇒ 11:44 | Autor: RTRS

Osmanović: Realizovano dosta projekata iz oblasti kulture

Na Trećem ministarskom forumu o kulturnoj saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u kineskom gradu Hangzou, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović istakao je da je od prvog foruma do danas realizovano dosta uspješnih projekata i događaja u oblasti kulture.
Treći ministarski forum o kulturnoj saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope - Foto: SRNA
Treći ministarski forum o kulturnoj saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne EvropeFoto: SRNA

"Obraćajući se učesnicima foruma, Osmanović je rekao da su ostvarene uspješne posjete kulturnih delegacija iz BiH Kini i obratno, kao i drugim zemljama našeg regiona, čiji su rezultat dogovori o konkretnim projektima i razmjene kulturnih programa", saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Osmanović je naglasio da dosadašnji rezultati predstavljaju odličnu osnovu za dalju saradnju i još snažnije povezivanje zemalja u okviru ove ministarske platforme i u okviru inicijative "Pojas i put".

On je posebno istakao da je Međunarodni festival Sarajevska zima 2017. godine realizovan pod sloganom "Svileni put", uz učešće umjetnika iz Kine i velikog broj drugih zemalja.

Tokom trajanja Trećeg ministarskog foruma potpisana je Deklaracija o kulturnoj saradnji /2018-2019/ Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i dvogodišnji Program saradnje Kine i zemalja CEEC za period 2018-2019. godina.

Ministri su potpisali i Memorandum o razumijevanju o uspostavljanju Kina-CEEC koordinacionog centra za kulturnu saradnju sa sjedištem u Makedoniji.

Tokom trajanja foruma Osmanović je imao i bilateralne susrete sa ministrima kulture Rumunije, Estonije i Bugarske.

Izvor: SRNA