latinica  ћирилица
22/09/2017 |  11:49 ⇒ 11:54 | Autor: RTRS

Crnadak sa ministrima inostranih poslova regiona

Šefovi diplomatije BiH Igor Crnadak, Hrvatske Marija Pejčinović Burić i Turske Mevlut Čavušoglu istakli su na trilateralnom sastanku u Njujorku značaj regionalne saradnje, kao i podršku BiH na putu evropskih integracija.
Sarajevo - Crnadak, Pejčinović Burić - Čavušoglu - Foto: SRNA
Sarajevo - Crnadak, Pejčinović Burić - ČavušogluFoto: SRNA

Na sastanku je potvrđen značaj jačanja ekonomske saradnje BiH, Turske i Hrvatske, te konstatovano da je ovakav format susreta veoma koristan, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U razgovoru sa ministrima inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem i Čavušogluom, Crnadak je naglasio da su bilateralni odnosi između ovih zemalja dobri i da je saradnja intenzivna, što dokazuje i razmjena zvaničnih posjeta.

On je kao primjer naveo nedavnu posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH.

Ministri su istakli značaj regionalne saradnja, razvoja ekonomskih odnosa, kao i saradnje u važnim pitanjima koja se tiču sve tri zemlje.

Na sastanku je konstatovano da je Trilateralni trgovinski komitet Srbije, Turske i BiH ostvario značajne efekte, a da je jedan od rezultata trilateralne saradnje bilo i otvaranje zajedničkog trgovinsko-turističkog predstavništva BiH i Srbije i Istanbulu.

Na trilateralnim sastancima dogovoreno je da se zadrži praksa redovnih sastanaka u Njujorku, ali i da se sastanci u ovom formatu jednom godišnje održavaju u regionu.

Planirano je da naredni trilateralni susret ministara inostranih poslova BiH, Srbije i Turske bude održan u Srbiji do kraja godine, a ministara inostranih poslova BiH, Hrvatske i Turske u februaru sljedeće godine u Mostaru.

Crnadak je juče učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative /CEI/ čiji je domaćin bio ministar inostranih poslova Bjelorusije Vladimir Makei.

On je pohvalio dosadašnje predsjedavanje Bjelorusije, kao i odličnu organizaciju ministarske konferencije, širokog spektra aktivnosti i događaja, kako kulturnih manifestacija i naučno-tehničke saradnje, tako i saradnje u oblasti boljeg infrastrukturnog povezivanja i ekonomije.

Istog dana Crnadak se sastao sa ministrom inostranih poslova Rumunije Teodorom Meleskanuom. Tokom susreta potvrđena je snažna podrška Rumunije procesu evropskih integracija BiH i dogovoren nastavak saradnje na brojnim multilateralnim forumima. Dogovoreno je i da ministar inostranih poslova Rumunije uskoro posjeti BiH.

Crnadak će danas učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova Američko-jadranske povelje /A5/.

Izvor: SRNA