latinica  ћирилица
22/09/2017 |  12:39 | Autor: RTRS

Federacija poništila tender za kuće srpskih povratnika

Predstavnici federalnog Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice svjesno su načinili propuste da bi bili poništeni tenderi za izgradnju više od 100 kuća za srpske povratnike na području opština Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo, izjavili su članovi povratničkih udruženja u ovim lokalnim zajednicama.
Kuće za povratnike - Foto: RTRS
Kuće za povratnikeFoto: RTRS

U Udruženju "Staro selo" iz Glamoča kažu da je ovo jedan od primjera opstrukcije povratka u navedene lokalne zajednice.

"Velike nade smo polagali u Regionalni program stambenog zbrinjavanja u okviru koga je u Glamoču do kraja godine trebalo da bude izgrađeno 50 kuća za povratnike. Međutim, kako sada stvari stoje od toga neće biti ništa", navode u ovom udruženju. Oni pitaju kako je moguće da dva tendera budu poništena - jedan radi grešaka u pripremi tenderske dokumentacije, a drugi bez ikakvog obrazloženja?

"Sredstva za obnovu kuća su donatorska, a ne federalnog ministarstva. Nažalost, ovo nije spriječilo predstavnike Ministarstva da opstruišu izgradnju srpskih kuća", kažu.

Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković rpotvrdio je da je dobio obavještenje od federalnog Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice da su poništeni tenderi za izgradnju srpskih kuća u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

"Da je bilo dobre volje kuće bi bile izgrađene do kraja godine. Razočaran sam odnosom federalnih vlasti prema srpskim povratnicima", dodao je Marković.

On tvrdi da se ovakve stavri dešavaju i sa drugim projektima koje sprovodi federalno Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice.

"Očigledno je da im nije u interesu da se Srbi vrate u FBiH. Bez pomoći Vlade Republike Srpske, Srbi u ovom entitetu bi bili u još težoj situaciji", kaže Marković.

U proteklih nekoliko godina, Vlada Republike Srpske je za srpske povratnike na prostoru FBiH izdvojila 4,2 miliona KM.

Izvor: SRNA