latinica  ћирилица
22/09/2017 |  13:12 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Globus: Hrvatska zaratila sa svima

Hrvatska se našla pod ozbiljnim spoljnopolitičkim pritiskom Brisela, piše hrvatski nedeljnik Globus.
Zagreb, Hrvatska (Foto: Sputnik/Maksim Bogodvid) -
Zagreb, Hrvatska (Foto: Sputnik/Maksim Bogodvid)

Brisel, kakio piše Globus, traži primjenu presude Arbitražnog suda o sporu o granici između Slovenije i Hrvatske, američki Stejt department kritikovao je Zagreb zbog popuštanja filofašističkoj nostalgiji, dok se bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović našao u redovnom godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu za 2016. godinu.

Hrvatski nedjeljnik podsjeća da, dok se premijer Andrej Plenković u Americi susreće s Donaldom Trampom i drži govor na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović priprema se za put u Moskvu i prvi zvanični susret sa ruskim predsejdnikom, Vladimirom Putinom.

Gklobus konstatuje da su odnosi sa Ruskom Federacijom veoma loši, posebno nakon hrvatske uloge u NATO - u, a ulje na vatru dolila je i posjeta hrvatskog premijera Plenkovića Ukrajini, od koje se KMitarovićka ogradila, posebno pred odlazak u Moskvu. Osim toga nekoliko hrvatskih vlada godinama nije bilo u stanju da imenuje ambasadora u Moskvi, što je bilo diplomatski krajnje uvredljivo i neodgovorno.

Sve je, ma kako zvučalo, minorno u odnosu prema komšijama. Sa Slovenijom se otišlo puno dalje od običnog verbalnog rata a neki hrvatski mediji već odmjeravaju snage Hrvatske i Slovenske vojske. Odnosi Hrvatske i Mađarske već godinama su zategnuti zbog INA-e i MOL-a. To je potvrdio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je otvoreno rekao Grabar - Kitarović da Mađarska ne blokira ulazak Hrvatske u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju Slovenijom, ne zbog solidarnosti sa Ljubljanom već samoinicijativno, i zbog vlastitih principa.

"Najbliži, najdraži i vjekovni hrvatski neprijatelj s one strane Dunava nezasluženo je pao u drugi plan. Nestali, izbejglice, ade na Dunavu, Oluja..., sve je gurnuto pod tepih prije prvog zvaničnog dolaska pedsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb", piše "Globus" i podsjeća da veza srpskog predsjednika i hrvatske predsjednice seže još od iznenadnoga Vučićevog dolaska na njenu inauguraciju.

I spor oko Prevlake, navodi nedjeljnik, mogao bi završiti na arbitraži, ali hrvatska pomoć Crnoj Gori oko ulaska u NATO i, što je bilo potpuno neočekivano, za Podgoricu je neprocjenjiva, ali zato svađa sa BiH oko Pelješkog mosta dobija epske razmere.

Tome treba, ističe hrvatski nedjeljnik, dodati prepirku Hrvatske i BiH o broju potencijalnih terorista u BiH koji, kao spavači, čekaju svoje vrijeme. Ovo je za Bošnjake bio razlog zbog kojeg je Kolindi Grabar Kitarović javno oduzeta srebrenička titula 'kraljice Balkana'. Šlag na tortu je i javna prepirka sinova dvojice prvih predsjednika, Miroslava Tuđmana i Bakira Izetbegovića, zaključuje hrvatski "Globus".

Izvor: B92