latinica  ћирилица
22/09/2017 |  17:35 ⇒ 23/09/2017 | 17:11 | Autor: RTRS

Odluka o suspendovanju referenduma na narednoj sjednici Parlamenta (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi na narednom zasjedanju da donese odluku o suspendovanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, izjavio je za Radio Republike Srpske, da će već naredne sedmice biti održane konsultacije, a potom i Kolegijum, na kojem bi bio određen tačan datum sjednice.

Američka ambasadorka Morin Kormak poručila je iz Banjaluke, da odluku o referendumu treba ukinuti, a ne suspendovati. Ubrzo joj je stigao odgovor.

Na narednoj sjednici parlamenta Srpske, odluka o održavanju referenduma o radu Sud i Tužilaštva BiH, biće suspendovana, kaže Nedeljko Čubrilović. Kolegijum bi naredne sedmice trebalo da zakaže datum održavanja 22.redovnog zasjedanja. Na ovo pitanje treba staviti tačku, bez politizovanja i nagađanja da li je neko kapitulirao, kaže Čubrilović

- Ocjena pozicije je da bi oddluka o održavanju referenduma u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH trebalo da se stavi van snage, odnosno da se na narednoj sjednici Parlamenta Srpske objavi odluka o stavljanju van snage prethodne odluke - rekao je Čubrilović.

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak poručila je kako nije dovoljno samo suspendovati ili odgoditi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, već u potpunosti, kako je rekla, anulirati. 

- Referendum mora biti otkazan, ne samo suspendovan ili privremeno obustavljen. Fokus treba biti unapređenje ekonomije i otvaranje radnih mjesta. Ovakve stvari odvlače strane investicije - smatra Kormak. 

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da se američka ambasadorka u BiH odavno ne drži pravila diplomatskog djelovanja. Na pitanje da prokomentariše njenu izjavu o referendumu i da je za ukidanje američkih sankcija njemu potrebno trajno opredjeljenje za budućnost, Dodik kaže da je time ne samo izašla iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja, već nosi i dozu zluradosti, jer suspenziju referenduma pokušava dovesti u vezu sa sankcijama koje su SAD nametnule po njenom diktatu.

- Referendum nije zakazivan niti se odgađa zbog Kormakove, niti njene ambasade, koja očito krši osnovne principe spoljne politike novog američkog predsjednika, koji često ističe da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja - naglasio je Dodik.

On je naglasio da ostaje dilema da li Kormakova govori u interesu i u ime opozicije u Republici Srpskoj ili Bakira Izetbegovića, ili ona smatra da je to jedno te isto, ali jedno je očito - ne govori u ime svoje države. Da američka ambasadorka ne bi trebalo da se miješa u pitanja iz nadležnosti parlamenta Srpske, smatra i šef SNSD-ovog kluba u NSRS.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kaže da je znao da se referendum o Sud i Tužilaštvu BiH nikada neće održati.

- Dvije godine krila odluka o ovim referendumu s namjerom da se ona uopšte ne objavi. 
Sve je bilo što vidimo. Činjenica je da se dvije godine pokušavalo sakriti i neobjaviti odluka o tome. To je svojevrsni politički kukavičluk, ali šta ćemo šta je tu je - kaže Ivanić.

Mladen Ivanić nikada nije bio dio nijedne snažne odluke u korist Srpske i sve njegove odluke bile su štetne po državu i narod, te bi bilo dobro da bar javno ne morališe, jer u Srpskoj žive ljudi koji dobro pamte, poručio je predsjednik Milorad Dodik. 

- Tri godine na mjestu srpskog člana Predsjedništva Ivanić je potrošio za uhljebljenje partijskog kadra, a glavna uloga mu je da čuva prazno mjesto srpskog člana Predsjedništva i na taj način pomaže Sarajevu, isto kao što je ne dajući podršku referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH direktno pomogao Sarajevu da profitira na ovom pitanju - odgovorio je Dodik.

Koliko je uspješan i koliko vodi računa o Republici Srpskoj, kaže Dodik, vidjelo se i juče kada je opet "prespavao" sjednicu Predsjedništva BiH i propustio da u platformi koja se našla pred Generalnom skupštinom UN bude navedeno da u BiH nema konsenzusa o NATO-u. Ako nije prespavao onda se postavlja pitanje da li je Ivanić, poznati kalkulant, vojno neutralan u Banjaluci, a u Sarajevu i Briselu i te kako agilan na ubrzavanju puta BiH u NATO", poručio je Dodik.