latinica  ћирилица
23/09/2017 |  10:15 ⇒ 11:07 | Autor: RTRS

Merkelova dobila prijeteće pismo na arapskom

Njemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko političkih zvaničnika u toj zemlji primili su prijeteća pisma s bijelim prahom i žiletima, saopštila je berlinska policija.

Te pošiljke, koje su stigle uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora, upućene su u srijedu i četvrtak i naslovljene na pet osoba. Sadržale su bijeli prah i žilete. Јedna od pošiljki je bila upućena kancelarkinom suprugu Јoakimu Saueru, na njihovu berlinsku adresu.

Poruke u pismima su napisane na arapskom, a potpisala ih je njemačka selefistička zajednica, koja je upozorila da je sadržaj "smrtonosan, ne dirati", precizirala je državna televizija ARD.

Policija je saopštila da vodi istragu o pismima i da prah nije štetan.

Druga pisma su poslata lideru bavarske sestrinske partije Merkelove Hrišćansko-demokratske unije Horstu Zihoferu, poslaniku krajnje ljevičarske Ljevice Gregoru Giziju i kandidatu Zelenih Katrin Gering-Ekart.

Јedan od primalaca, poslanik Zelenih Hans Kristijan Štrebele rekao je da se možda radi o manipulaciji i da, iako su poruke napisane na arapskom, pošiljaoci su možda iz krajnje desnice. On je podsjetio na nedavnu aferu njemačkog vojnika koji je maskiran u sirijskog tražioca azila planirao napade na predstavnike ljevice.

Štrebele je naveo da tekst pisama sadrži pravopisne greške, što pokreće sumnju da su ga poslali islamisti ili krajnje desničarski aktivisti u pokušaju da izazovu strah.

Izvor: Agencije