latinica  ћирилица
23/09/2017 |  17:49 ⇒ 24/09/2017 | 13:25 | Autor: RTRS

Bez zakona o akcizama ništa od novca EU - rok do kraja septembra!(VIDEO)

BiH gubi 500 miliona maraka bespovratnih sredstava Evropske unije i stotine miliona evra pomoći i jeftinih kredita, ako da kraja mjeseca ne bude usvojen set zakona o akcizama.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

U tom slučaju, ni potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici neće značiti ništa. Na to je evropski komesar Јohanes Han upozorio predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića.

Bez usvajanja zakona o akcizama do kraja septembra, infrastrukturni projekti, odobreni u Trstu, neće početi, poruka je evropskih zvaničnika. Ugovor o Transportnoj zajednici bez toga ne vrijedi.

- Ovu priliku ne treba propustiti. Podrška Evropske komisije za sva četiri projekta biće ostvarena čim se riješe preostala pitanja, koja se tiču potrebnog fiskalnog prostora, što uključuje usvajanje zakona o akcizama - rekao je Јohanes Han, Eeropski komesar za susjedsku politiku i proširenje.

Riječ je o četiri projekta, prihvaćena u Trstu. Sa 46 miliona evra bespovratnih sredstava, Evropska unija bila je spremna i da finansira tri dionice na Koridoru 5C sa 200 miliona evra. Evropska komisija svjesna je važnosti projekta koji bi značili i nova radna mjesta, zbog čega su ih i uslovili zakonom o akcizama, uvjeren je ministar finansija Srpske.

Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske, kaže da bi taj novac trebalo da ide za izgradnju puteva i autoputeva, a ne da ide u entitetske budžete.

- Sada vidite bez koliko novca će BiH ostati, ukoliko se taj zakon ne usvoji. Јa se nadam da će se odgovorni u Sarajevu opametiti i da će konačno podržati zakon o akcizama - istakao je Tegeltija.

Odgovornost treba da snose Denis Zvizdić, Mirko Šarović i Mladen Ivanić, kaže Staša Košarac, predsjednik Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH. Oni su, kaže, tvrdili kako je potpisivanjem ugovora o Transportnoj zajednici sve riješeno, a sada se ispostavilo da su to bile prazne priče.

Uprkos upozorenjima iz Evrope, da će BiH ostati bez stotina miliona maraka, u SDS-u ne odustaju i za akcize neće glasati.

Bez zakona o akcizama, BiH ostaje i bez aranžamana sa MMF-om, a to će najviše osjetiti građani.