latinica  ћирилица
23/09/2017 |  19:36 ⇒ 24/09/2017 | 10:02 | Autor: RTRS

Trebinje- Sumnjive isplate privatnim medijima pred istražnim organima (VIDEO)

Nakon Gradiške, Lopara i Doboja, priča o finansiranju privatih medija, bez tendera, večeras i iz Trebinja.
Poreska faktura za BN televiziju koju je uplatio grad Trebinje 2015. godine - Foto: RTRS
Poreska faktura za BN televiziju koju je uplatio grad Trebinje 2015. godineFoto: RTRS

Gradska uprava, zbog sumnji u legalnost višegodišnje isplate velikih suma novca, prethodne vlasti - sa Slavkom Vučurevićem na čelu, predmet je predala istražnim organima. Samo na račun Radija i televizije BN, prethodna vlast je, prema sačuvanoj dokumentaciji, uplatila oko stotinu hiljada maraka.

Prethodna vlast novac je neposrednim ugovorom, privatnoj medijskoj kući uredno, i na osnovu ugovora, isplaćivala tokom četvorogodišnjeg mandata. Na osnovu sačuvane dokumentacije, iz sadašnje gradske administracije tvrde da je Vučurević prekršio više propisa.

- To smo prijavili nadležnom tužilaštvu, to je rađeno mimo tenderske procedure. Bilo je još privatnih televizija i radio-stanica, ali ovdje je dato ekskluzivno pravo jednoj medijskoj kući sa sporazumom, bez tendera, bez skupštinske odluke - kaže gradonačelnik Luka Petrović.

Za to vrijeme, tvrde u gradskoj administraciji, isplate dobavljačima kasnile su i do pola godine. Za ugovore javnost nije znala.

Slučajno ili ne, u prošloj, izbornoj godini, od prvog maja, lokalna radio stanica, kao javni servis, prekršila je dogovor sa javnim servisom Radio-televizijom Republike Srpske, i, umjesto centralne informativne emisije Radija Republike Srpske, preuzimali signal BN-a.

Manojlo Ćuk, direktor Centra za informisanje i obrazovanje, smatra da je riječ o o zloupotrebi, ali nemaju pisani trag da je i to plaćano.

- Evidentno je da privatne stanice i mediji - javni servisi, nisu imali spojivih tačaka, osim u profitu, šta bi drugo moglo biti, i promociju političkih partija - akže Ćuk.

- Nnonsens je u Trebinju da je bivša vlast i javni servis, emitovala dnevnik Radija BN, a nije Radija Republike Srpske, to je van svih propisa, zna se šta je javni servis, i voljeli ili nevoljeli, mora se poštovati ono što je formirala Narodna skupština Republike Srpske - ističe gradonačelnik Trebinja.

Drugu stranu nismo uspjeli čuti. Vučurević se nije javljao na telefonske pozive, a iz njegovog PDP-a nisu bili spremni da razgovaraju o ovoj temi. Iz gradske administracije nisu mogli da potvrde da li ima pisanih tragova o sličnim ugovorima sa drugim privatnim medijskim kućama. U svemu je, kažu, srećna okolnost, što su svi računi plaćeni, i nisu dočekali novu vlast.