latinica  ћирилица
24/09/2017 |  15:49 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Novac od pomoći Srbije opštine u FBiH ulažu u infrastrukturu (VIDEO)

Od 5,5 miliona evra, koliko je Vlada Srbije izdvojila opštinama za zajedničke projekte sa Srpskom, milion evra namijenjeno je za pomoć Drvaru, Glamoču, Grahovu i Bosanskom Petrovcu - opštinama u Federaciji, sa većinskim srpskim stanovništvom. Novac će biti uložen u rekonstrukciju infrastrukture.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

Opštinama, koje kantoni i federalna vlast opstruišu, jer u njima većinski žive Srbi, pomoć Vlade Srbije veoma je značajna.

Goran Broćeta, načelnik opštine Drvar ističe da se u ovakvim povratničkim opštinama ne ulaže ni u puteve, ni u kanalizaciju, ni u vodovod. Narod je, kaže, prepušten sam sebi, a lokalne zajednice nemaju nikakav budžet.

Dobijeni novac  od Srbije biće uložen u obnovu infrastrukture i projekte koji bi pospješili povratak i obezbijedili nova radna mjesta.

Radovan Marković, načelnik opštine Glamoč, kaže da su od dobijenog novca planirali rekonstrukciju privredno-sportsko-rektrativnig centra "Busija", u kojem postoji i bazen.

Srpsko stanovništvo iz Kantona 10 posebno raduje činjenica da ih Matica, ipak, nije zaboravila. Srbi u Livanjskom i Unsko-sanskom konatonu ističu da je pomoć Srbije za njih od velikoh značaja.

"Moramo se zahvaliti predsjednicima Vučiću i Dodiku što su smogli snage da obezbijede pomoć, što nas povratnike i više nego ohrabruje jer znamo da nismo napušteni", ističe Mile Marčeta, srpski poslanik u Vladi Kantona 10. 

Јedinu podršku Srbima u ovom dijelu Federacije do sada je pružala Republika Srpske. Upravo zahvaljujući institucijama Srpske, u Drvaru će uskoro biti otvoren prvi dječiji vrtić.