latinica  ћирилица
25/09/2017 |  18:02 ⇒ 26/09/2017 | 13:13 | Autor: RTRS

Dodik u Beču: BiH je eksperiment koji nije donio rezultate (FOTO/VIDEO)

U okviru posjete Beču, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je predavanje na temu "Pozicija Rusije u jugoistočnoj Evropi".
Dodik u Beču održao predavanje na temu "Pozicija Rusije u jugoistočnoj Evropi" - Foto: RTRS
Dodik u Beču održao predavanje na temu "Pozicija Rusije u jugoistočnoj Evropi"Foto: RTRS

- BiH je za nas ludačka košulja, eksperiment koji nije donio rezultate. Ona predstavlja koncept liberalnog društva koji je vrlo brzo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma upao u probleme - izjavio je Dodik na predavanju u prepunoj sali Društva austrijsko-ruskog prijateljstva u Beču.

- Zbog želje da uspostavimo mir, pristali smo na sporazum koji je pravljen bez nas - rekao je Dodik i istakao da Srbi nikad nisu pristali na centralizovanu BiH.

Predsjednik Srpske održao predavanje u Beču (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske je govorio na temu srpsko-ruskih odnosa i uloge Rusije na Balkanu koju je ocijenio konstruktivnom i korektnom.

Uz veliki broj gostiju iz austrijskog i ruskog privrednog i kulturnog života, te diplomatskog kora, predavanju je prisustvovao i lider Slobodarske partije Austrije, Hajnc-Kristijan Štrahe koji se posebno osvrnuo na dio predavanja predsjednika Dodika o odnosima u BiH, ali i međunarodne zajednice prema Srpskoj.

Dodik je, nakon predavanja, za RTRS rekao da mu je izrazito drago što Republika Srpska ima prijatelja poput Štrahea koji razumije situciju onakvom kakva jeste.

Dodik-Gudenus: Srpska i Austrija dijele iste bezbjednosne izazove

Produbljenje privredne, ekonomske i političke saradnje, ali i zajednički bezbjednosni izazovi bile su teme razgovora predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa zamjenikom gradonačelnika Beča Јohanom Gudenusom. Dodik, koji je danas boravio u posjeti Beču, zahvalio je zamjeniku gradonačelnika na prijateljstvu i razumijevanju za položaj Republike Srpske, ali i srpske zajednice u Austriji.

Evropske hrišćanske vrijednosti su ugrožene. Evropa, Austrija i Republika Srpska posebno se suočavaju sa ogromnim bezbjednosnim izazovom koji dolazi u vidu radikalnog islama, konstatovano je na sastanku.

- Evropi prijeti islamizacija, a obje strane /Republika Srpska i Austrija/ mogu da uče jedna od druge o tom problemu. Predsjednik Dodik zna mnogo o tome i jako mi je drago što smo razgovarali - rekao je Gudenus.

Sastanak Dodika i Gudenusa (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske je nakon sastanka izjavio da BiH ne čini dovoljno da smanji opasnost od radikalnih elemenata, prije svega povratnika sa stranih ratišta, što otvara nove bezbjednosne probleme za region.

- Mislim da je veoma važno da djelujemo zajedno u toj antiterorističkoj koaliciji, a jako je bitno da, kao odgovorni ljudi, takva pitanja uvijek stavljamo na dnevni red - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao dobru privrednu saradnju Republike Srpske i Austrije, napomenuvši da je Austrija veliki trgovinski partner i da je potrebno zadržati dobre odnose. Istakao je i da u Austriji postoji veliko razumijevanje za položaj srpske zajednice.

- Svi iz srpske nacionalne zajednice u Beču i cijeloj Austriji, treba da znaju da ovdje imamo prijatelje i da smo ovdje uvijek dobrodošli - rekao je Dodik.

Gudenus je rekao da u Beču ima mnogo Srba, te da je predsjednik Republike Srpske uvijek rado viđen gost.

Јedna od tema razgovora bili su i predstojeći izbori u Austriji, a potvrđena je i dobra saradnja između Slobodarske partije Austrije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Sagovornici su istakli da je upravo Slobodarska partija, dugi niz godina, pouzdan partner Austrijanaca sa srpskim korijenima, kojih ima više od 300.000 i koji su se savršeno integrisali u austrijsko društvo.

Petar Gajić, Austrijanac banjalučkih korijena, jedan je od primjera uspješne integracije. Predsjednik Dodik, u pratnji zamjenika austrijskog gradonačelnika, posjetio je jedan od ugostitetljskih objekata u vlasništvu ovog austrijsko-srpskog privrednika.

Predsjednik Republike Srpske je pozvao ljude srpskog porijekla koji su u Austriji našli novi život i integrisali se u austrijsko društvo da na predstojećim izborima, koji se u ovoj zemlji održavaju 15. oktobra, podrže politiku i kandidate Slobodarske partije jer, kako je rekao, upravo ta politika omogućava realan odnos prema onome što su stvarne vrijednosti.