latinica  ћирилица
25/09/2017 |  20:03 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

U Trebinju novčanim naknadama podstiču sklapanje brakova (VIDEO)

Na jugu Srpske odlučili su da novčanim naknadama stimulišu stupanje u brak. Vlasti Trebinja su odlučile da iz budžeta 18 mjeseci isplaćuju novčane naknade za sve one koji stupe u brak. Uslov je da su stariji od 38 godina.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Odluka o dodjeli podsticajnih sredstava za sklapanje braka jasno je definisana. Potrebno je da jedan od budućih bračnih supružnika ima 38 i više godina, da jedna od te dvije osobe živi u Trebinju i da nakon stupanja u bračnu zajednicu život nastave u ovom gradu.

- Mi smo se opredijelili na tri nivoa dodjele sredstava. Ako bračni drug u zajednici ima platu veću od prosječne plate u Republici Srpskoj dobijaće mjesečnu naknadu u iznosu od 200 KM, u trajanju od 18 mjeseci. Ako bračni drug ima platu manju od prosjeka u Republici Srpskoj dobijaće naknadu u iznosu od 350 KM 18 mjeseci, a ako bračni par nema primanja njihova naknada će iznositi 650 KM u trajanju od 18 mjeseci - ističe gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Odluka prvog čovjeka Trebinja izazvala je izuzetno pozitivne reakcije stanovnika ovog grada. Gradonačelnik poručuje da je cilj ove odluke da bračni parovi dolaze u ovaj grad, a ne da ga napuštaju.

Procjenjuje se da u Trebinju ima oko 500 neoženjenih momaka i neudatih djevojaka koji imaju 38 i više godina.

- Mi bismo bili zadovoljni kada bi se u ovoj godini realizovalo 50 brakova. Ukoliko bi od tih 50 parova svaki drugi dobio dijete, Trebinje bi dobilo još jedan razred - ističe Petrović.

Petrović poručuje da će se, u skladu s mogućnostima, starosna granica koju definiše ova odluka pomjerati na manje, a i da se, u zavisnosti od broja zahtjeva, sredstva iz budžeta za ovu namjenu mogu povećavati.

Odluka gradonačelnika stupa na snagu 1. oktobra.