latinica  ћирилица
27/09/2017 |  19:28 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH traži produženje roka za procesuiranje ratnih zločina

Tužilaštvo BiH već duže od decenije u fiokama čuva više od 600 najsloženijih predmeta ratnih zločina.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

Iako je Savjet ministara BiH još 2008. godine usvojio Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina kojom je, između ostalog, bilo naloženo da se procesuiranje najsloženijih predmeta mora završiti do 2015, Tužilaštvo BiH doživelo je potpuni fijasko u realizaciji tog plana.

Štaviše, nadležni iz tog tužilaštva prošle sedmice održali su sastanak s predstavnicima brojnih pravosudnih institucija iz Srpske i BiH na kojem se razgovaralo o potrebi izmjene strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Preciznije, iz Tužilaštva BiH zatraženo je prolongiranje rokova za procesuiranje ratnih zločina iako se pojedini predmeti, posebno oni u kojima su žrtve srpski civili i vojnici, u fiokama tog tužilaštva “kisele“ već godinama.

Među predmetima koji se i dalje nalaze u fazi istrage tako se, između ostalog, nalazi slučaj bošnjačkog generala Atifa Dudakovića, zločini nad vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni, nebrojena zvjerstva počinjena nad Srbima u Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Sijekovcu, Mostaru.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić za “EuroBlic“ kaže da eventualno usvajanje izmena Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina ni u kom slučaju ne oslobađa od odgovornosti nadležne u Tužilaštvu BiH koji su, prema njegovim riječima, svjesno sabotirali rad na više od 600 predmeta koji su trebalo da budu završeni još prije dvije godine.

- S obzirom na to da su rokovi za rješavanje predmeta predviđeni važećom strategijom odavno probijeni, Ministarstvo pravde BiH je krajem prošle godine sačinilo informaciju o potrebi izmjena i dopuna strategije. Istovremeno, Tužilaštvo BiH tražilo je da rok za rješavanje najsloženijih predmeta bude pomjeren do kraja 2018. Ako se to usvoji, ne smijemo dozvoliti da se i na kraju 2018. samo konstatuje da strategija nije sprovedena. Neko bi konačno trebalo da odgovara za to što na najsloženijim predmetima ništa nije rađeno duže od decenije - kaže Kojić.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić tvrdi da zahtjev Tužilaštva BiH za prolongiranjem rokova u vezi sa završetkom rada na predmetima ratnih zločina predstavlja najobičniju farsu.

- Oni su imali rok od sedam godina za procesuiranje najtežih predmeta ratnih zločina, dok im je za završetak rada na takozvanim lakšim predmetima ostavljeno vrijeme do 2023. godine. Međutim, s obzirom na to da se u Tužilaštvu BiH nalazi još oko 5.000 tih “lakših“ predmeta, a najsloženijih ima nešto više od 600, sadašnjim tempom rada oni to neće završiti ni za 100 godina – zaključuje Mandić.

On dodaje i to da bi jedini izlaz iz čvora u kojeg se, prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH beznadežno upetljalo moglo da bude masovno prebacivanje predmeta ratnih zločina u nadležnost entitetskih i kantonalnih tužilaštava i sudova.

- Državnom strategijom iz 2008. godine bilo je predviđeno da se jednostavniji predmeti prebace na pravosudni nivo entiteta i kantona, ali to suštinski nikad nije urađeno. Zato sada imamo ponovno mlaćenje prazne slame i besmislene rasprave u Tužilaštvu BiH o tome šta da se radi, iako je svima jasno da je upravo to isto tužilaštvo najveći krivac za propast ranije utvrđene strategije – kaže Mandić.

Slučaj Dudaković

Istraga koja se od septembra 2006. u Tužilaštvu BiH vodi protiv Atifa Dudakovića najobimniji je predmet u istoriji pravosuđa u BiH.

Osim rekordne dužine trajanja istrage, predmet “Dudaković“ najobimniji je i po broju prikupljenih dokaza koji su protiv osumnjičenog dostavljeni Tužilaštvu BiH.

Iako su prethodnih godina stizale brojne nezvanične najave i obećanja o skorom procesuiranju Dudakovića zbog zločina počinjenih nad Srbima, optužnica protiv njega još nije podignuta.

Izvor: Blic