latinica  ћирилица
01/10/2017 |  09:02 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

Ustoličenje novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej predvodio je svečani čin narečenja novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima u Manastiru Krka.
Narečenje novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima (Foto:SPC) -
Narečenje novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima (Foto:SPC)


Sinoćnjem svečanom činu narečenja prisustvovali su mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, te episkopi bački Irinej, vranjski Pahomije, šumadijski Јovan, braničevski Ignjatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David, slavonski Јovan, bihaćko-petrovački Sergije, bregalnički Marko i stobijski David.

Pošto je arhimandrit Nikodim pred patrijarhom, arhijerejima i blagočestivim narodom izjavio da se povinuje volji Svetog arhijerejskog sabora koji ga je izabrao za episkopa dalmatinskog, u manastirskom hramu Svetog arhangela Mihaila večernju službu je služio novonarečeni arhijerej, saopšteno je na sajtu SPC.

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku danas će biti svečano ustoličen novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim /Kosović/.

Crkvene obrede predvodiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve /SPC/, a čin rukopoloženja i ustoličenja novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima trajaće dva dana, saopšteno je iz Eparhije dalmatinske.

Dosadašnji iguman Manastira Krka Nikodim Kosović zamijeniće na čelu Eparhije dalmatinske episkopa Fotija, koji je postavljen za vladiku zvorničko-tuzlanskog.

Za episkopa dalmatinskog Nikodim je imenovan u maju na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Izvor: Srna