latinica  ћирилица
01/10/2017 |  14:06 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Dačić: Sve manji procenat djece mlađe od osam godina u Srbiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu na otvaranju izložbe povodom 70 godina rada Unicefa u Srbiji, da Srbija ima mali procenat djece mlađe od osam godina i da se on nažalost smanjuje.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

On je kao važan ocijenio rad Unicefa na unapređenju prava djece u Srbiji na učenju u ranom djetinjstvu kroz institucije predškolskog sistema.

"Ovaj program je način da se kroz smanjenje socijalnih razlika i inkluziju poboljša napredak zajednice, što je veoma važno jer imamo mali procenat dece mlađe od osam godina, koji se nažalost smanjuje", naveo je Dačić obraćajući se prisutnima.

On je istakao da Srbija na angažman Unicefa, i na globalnom i na nacionalnom nivou, gleda sa simpatijama i naklonošću.

"Veoma poštujemo i cenimo vašu benevolentnost, otvorenost i spremnost za saradnju na stvaranju podsticaja za stalno unapređenje našeg najvažnijeg kapitala – naše dece. To je neprocenjiv rad, koji, dugoročno gledano, nemerljivo pomaže napredak društva", rekao je Dačić.

Važne oblasti kojima je Unicef dao svoj doprinos u Srbiji su, kaže Dačić, i socijalna inkluzija najranjivije i marginalizovane djece, prevencija nasilja nad i među djecom, deinstitucionalizacija djece do tri godine, gdje je Srbija zaista ostvarila izuzetne rezultate, što je i globalno prepoznato.

On je istakao da je i na međunarodnom planu Srbija aktivna po pitanju zaštite i unapređenja prava djeteta, podržavanja rezolucija i inicijativa čija tema je unapređenje dječijih prava, ali i kroz sprovođenje ciljeva Agende održivog razvoja do 2030. godine.

Dačić je istakao da je tokom 70-godišnjeg partnerstva, Unicef imao značajnu ulogu i u najosetljivijim trenucima u istoriji Srbije.

Unicef, kaže Dačić, pruža podršku majkama i djeci koji od 2015. godine u izbjegličko-migrantskom talasu prolaze kroz Srbiju, a zahvaljujući tome, od septembra ove godine sva djeca migranti osnovnoškolskog uzrasta mogu da pohađaju redovnu nastavu.

Izložba će do kraja godine biti dostupna široj javnosti, u Beogradu i u drugim gradovima Srbije - u Pirotu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Kragujuevcu.

Od 1953. odlukom Generalne skupštine UN, Unicef je postao stalno tijelo UN za pružanje pomoći djeci svuda u svijetu, posebno u zemljama u razvoju.

Izvor: SRNA