latinica  ћирилица
01/10/2017 |  17:01 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Trebinje – obilježeno 26 godina od početka hrvatske agresije! (VIDEO)

U Trebinju je obilježeno 26 godina od stradanja 19 vojnika, u prvom danu agresije hrvatskih jedinica na teritoriju BiH i Trebinja. Vijenci su položeni na spomenik u Trebinju, i na Humu, gdje je služen pomen petorici poginilih boraca tog kraja.
Trebinje - obilježavanje - Foto: RTRS
Trebinje - obilježavanjeFoto: RTRS

Mićo Višnjić, jedan je od preživjelih u napadu artiljerije iz okoline Dubrovnika, prvog oktobra 1991. godine. Tada je ranjen u obje noge.

- Prvog oktobra sam bio na Ivanici, na teritoriji BiH, kada su nas napale snage Hrvatske, ZNG i HVO. Bilo nas je šest, pet ih je poginulo, ja sam ostao živ - kaže Višnjić.

Od tada, pa sve do završetka rata, pričaju njegovi saborci, branili su Trebinje. Vojska Hrvatske sve vrijeme bila je na teritoriji BiH, i iza sebe ostavila pustoš. Spalili su pedesetak sela, porušili više desetina crkava i grobalja. Taj dio teritorije Trebinja, poslije rata, pripao je Federaciji. Trebinjsko selo Hum, udaljeno je sedam kilometara od granice sa Hrvatskom. 

- Očigledna agresija, ovo je jedno od najviše stradalnih mjesta u proteklim ratnim dejstvima/pit.gdje su bili – evo ovdje, na prvim uzvišenjima - izjavio je Vaso Vreća iz sela Đedići.

Iako o agresiji svjedoče brojni snimci i zapisi, Hrvatska krivicu pripisuje srpskoj strani. 

- Mi ne smijemo da dozvolimo da se to tako radi, nego da pričamo istinu, da smo branili naše domove i da su ti borci poginuli braneći svoju zemlju - naglasio je predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Naslijeđe" Saša Pešikan.

Za odbranu svoje teritorije, poginulo je 258 boraca Trebinjske brigade.

- Nijedan vojnik Republike Srpske nije poginuo na teritoriji Hrvatske, dok su oni poginuli na teritoriji BiH i Republike Srpske, pa su podigli spomenik na tim mjestima. Pa su pod pritiskom međunarodne zajednice podigli te spomenike i sve ih stavili na hrvatsku stranu, kod Osojnika - istakao je predsjednik Gradske boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić.

Kod spomenika na Humu, u prisustvu malobrojnih mještana i predstavnika Borače organizacije, služen je pomen i položeno cvijeće za borce, koji su život dali za odbranu svog kraja.