latinica  ћирилица
02/10/2017 |  08:41 ⇒ 03/10/2017 | 08:00 | Autor: RTRS

Masakr u Las Vegasu - U pucnjavi 58 mrtvih, napadač se ubio (FOTO/VIDEO)

U pucnjavi u hotel-kazinu "Mendelej bej", gdje se održavao muzički festival, najmanje 58 osoba je ubijeno, a više od 500 je ranjeno. Napadač je identifikovan kao 64-godišnji Stiven Pedok, javlja En-Bi-Si pozivajući se na istragu.

Američka policija saopštila je danas da je Stiven Pedok, osumnjičen da je u pucnjavi u Las Vegasu ubio najmanje 58 ljudi, izvršio samoubistvo prije dolaska policije. Šerif DŽo Lombardo izjavio je da se napadač prijavio u hotel u ovom gradu u četvrtak, 28. septembra, i boravio u hotelskoj sobi do sinoćnjeg napada.

Američki Federalni istražni biro je saopštio da Stiven Pedok nije pripadnik Islamske države, te da nema nikave veze sa tom terorističkom organizacijom.

- Osoba koja je ubila 58 ljudi nema apsolutno nikakvih poveznica sa međunarodnim terorističkim grupama - rekao je agent FBI-a Aron Rous i tako demantovao navode ID.

Stiven Pedkok (foto:Twiter / screenshot)

Islamska država preuzela je odgovornost za pucnjavu u Las Vegasu  U saopštenju koje je prenijela agencija AMAK, bliska militantima, navodi se da je napadač prešao u islam prije nekoliko mjeseci.

"Napad u Las Vegasu izvršio je vojnik Islamske države kao odgovor na poziv da se napadnu države iz koalicije", navodi se u saopštenju.

Američka policija ranije je objavila da za sada nije poznato šta je bio motiv napadača, ali da se vjeruje da nije bio povezan ni sa jednom militantnom grupom. Ovaj masakr je najtragičniji događaj ove vrste u istoriji SAD.

U napadačevoj hotelskoj sobi pronađeno je desetak komada vatrenog oružja. Napadač je pucao sa 32. sprata na posjetioce festivala kantri muzike.

Američka Služba državne bezbjednosti saopštila da je da ne postoje prijetnje drugim javnim skupovima u SAD poslije napada u Las Vegasu.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp oglasio se na Tviteru, izrazivši žalost i uputivši saučešće porodicama stradalih.

Policija je ranije na svom zvaničnom nalogu na Tviteru potvrdila da je jedan osumnjičeni pogođen.

Izvor: Agencije