latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:15 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Brod privlači sve više ulagača (VIDEO)

Brod postaje gradilište u kojem je sve više inostranih ulagača. Zamah investiranja počeo je u ovoj godini, kada su otklonjene smetnje u imovinsko- ravnim odnosima, i uz pooštrene mjere, lokalna samouprava postala djelotvornija. Osim Rafinerija nafte, tu je još šest preduzeća iz zapadnih zemalja i Slovenije, čiji će pogoni i proizvodnja, punim kapacitetom početi raditi prije Nove godine.
Opština Brod (Foto: mapio.net) -
Opština Brod (Foto: mapio.net)

Nataša Vidić je od samog početka u italijanskom preduzeću Skaj Adapteru. Prezadovoljna je poslom, prije svega, zbog redovnih plata.

- Odlični su uslovi rada, bilo bi dobro da ima više ovakvih firmi - kaže Vidićeva.

Skaj-Adapter izvozi svu proizvodnju podložaka i auto-dijelove za akustičnu i toplotnu zaštitu koju proizvodi 160 Brođana. Zadovoljno trljaju ruke jer su njihovi proizvodi konkurentni zahvaljajući dobrim uslovima poslovanja u Brodu.

- Robu prodajemo najvećim dijelom u Italiju - kaže Klaudio Bigeti, direktor firme.

Brod je najpovoljnije mjesto za ulaganja u okruženju. Rješavnjem imovinsko-pravnih odnosa na nekim lokacijama, djelotvornijom administracijom i povoljne cijene zemljišta u industrijskim zonama, zagarantovani su "Projektom za ulaganja".

- Prema ovom projektu opština može firmama koje zapošljavaju preko 50 radnika da dodijeli u trajno vlasništvo zemljište i to bez naknade - kaže načelnik Ilija Јovičić.

Za one koji zapoljšavaju manje od 50 domaćih radnika, cijena zemljišta je manja ako je zaposlenih više. Osim Rafinerije sa 1.000 zapsolenih tu su još Skaj Adapter, koji gradi dodatnu halu, u kojoj će, osim 160, raditi novih 50 radnika.

- Antun Par završava halu do kraja godine, a zapošljavaće 55 radnika. Tu je i njemački Krampic koji je kupio zemljište i zapošljavaće 30-tak radnika, a izmjestiće i 70 odsto svoje prizvodnje iz Njemačke u Brod. Takođe, tu su i slovenačka firma za proizvodnju peleta, te holandska firma koja zajedno sa našim ulagačem želi osnovati farmu krava - kaže Јovičić.

Smanjenje taksi za registraciju preduzeća, brzina izdavanja dozvola za gradnju i rad, snabdjevenost industrijskih zona strujom, vodom i dobrim prilaznim putevima, svakako su odredili da će u Brodu od nove godine raditi oko 350 novih proizvodnih radnika. Takođe, povoljnost za ulaganja je i blizina zemalja iz EU, koje žele investirati u Brod.