latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:22 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Lješnik deficitaran, zarada dobra (VIDEO)

U Srpskoj su rijetke plantaže lješnika, iako su agroekološki uslovi povoljni za njegovu proizvodnju, a uzgoj isplativ. Glavni razlog je, kažu voćari, što se dugo čeka od sadnje do punog roda, a ulaganja su velika. Ipak, posljednjih godina u Semberiji je podignuto više zasada lješnika. Јedna od najstarijih plantaža, vlasniku Cvijetinu Radovanoviću iz Obarske donosi dobru zaradu.
Lješnik (ilustracija) -
Lješnik (ilustracija)

Prije sedam godina Radovanović je podigao prvi zasad lješnika, a nekoliko godina kasnije još dva na ukupno dva hektara oranice.

U prvoj berbi prije dvije godine ubrao je 200-300 grama po stablu, a ove godine hiljadu kilograma, što je 70 odsto od punog roda u najstarijem zasadu.

Rdaovanović kaže da lješnik treba u prosjeku da daje od osam do dvanaest kilograma. Ističe da oko uzgoja ovog koštunjavog voća nema mnogo posla- zimsko prskanje i još dva puta u vrijeme cvjetanja, đubrenje i navodnjavanje. Plod opada sa stabla i lako ga je pokupiti.

- Lješnik je lako prodati, nam ga dovoljno, a otkupna cijena zavisi od Turske, pošto su Turci najveći proizvođači lješnika oi ni diktiraju cijenu - kaže on.

Radovanović je prošle godine kilogram lješnika prodavao za 12 evra. Nada se da će i ove godine imati dobru cijenu, s obzirom da je bila sušna, a u Turskoj, odakle se najviše uvozi, lješnik je na kamenitoj podlozi pa je očekivati da je rod podbacio. Ovo je, tvrdi, rentabilna proizvodnja, ima tržište jer je deficitaran proizvod ne samo u BiH, već i u regionu.