latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:31 ⇒ 13:20 | Autor: RTRS

Hram Svetog Save u Blažuju obilježio 120 godina (VIDEO)

Hram Svetog Save u Blažuju obilježio je 120 godina. U ovo ilidžansko, nekada srpsko naselje, većina dolazi samo na praznik.
Hram Svetog Save u Blažuju - Foto: RTRS
Hram Svetog Save u BlažujuFoto: RTRS

Parohija osječko–blažujska je, prema zapisima, 1883. godine imala 250 domaćinstava, a danas- manje od 100. Slavko Urta, u devetoj deceniji, s nostalgijom govori o nekadašnjim vremenima.

- Ranije se, nakon vjerskog običaja, fijakerima vozilo na Ilidžu gdje je nastavljano veselje - priča Slavko.

Saborovanje nedjeljom po Krstovdanu tradicija je začeta 1925. godine, kada su podignuta i osveštana zvona blažujske crkve, koja su austrougari pretopili za topovsku đulad. U godinama nakon otadžbinskog rata, za Srbe ostale u svom zavičaju, to je praznik ohrabrenja ...

- Ovo mjesto treba očuvati, jer ono nosi brojne uspomene i emocije. Ovdje su sahranjene žrtve dva velika rata, koje nikada ne smijemo zaboraviti - kaže Milan Pejić, predsjednik Zavičajnog udruženja "Ilidžanac".

Dragocjena su sjećanja na pretke koji su hram gradili, čuvali i darivali i, njišući kolijevku srpske duhovnosti i kulture, očuvali nacionalno biće ...

- Ovaj hram je oduvijek utočište i sklonište, kuća radosnica i kuća žalosnica. Uvijek je sabirao narod - kaže sveštenik Ranko Bilinac.

Mada sve manje vjernika poziva na molitvu, zvona crkve Svetog Save svakodnevno odzvanjaju Sarajevskim poljem, vrelom Bosne i padinama Igmana. A na veliki jubilej, začula se ponovo Sarajevskim poljem pjesma srpskog naroda.