latinica  ћирилица
02/10/2017 |  18:46 ⇒ 03/10/2017 | 08:51 | Autor: RTRS

Brnabićeva nakon hitnih konsultacija: Nosim pismo u Brisel

Predsjednik i Vlada Srbije obratiće se Evropskoj komisiji pismom u kojem će tražiti odgovor na niz pitanja, rekla je premijerka Ana Brnabić.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

Premijerka je navela da će se predsjednik i Vlada obratiti EK povodom stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, i prije svega postaviti pitanje - da li za EU važi jedno međunarodno pravo, ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU.

Brnabićeva je to navela poslije konsultacija kod predsjednika Aleksandra Vučića.

- Realno nas je jako iznenadio stav Evropske komisije i sve ono što je govorio portparol. Htjeli smo da vidimo kako da reagujemo u smislu šta sve dalje treba da pitamo Komisiju - rekla je Brnabić nakon konsultacija državnog vrha kod predsjednika Srbije.

- Јa putujem u Brisel u ranije dogovorenu posjetu, 10. i 11. oktobra i svakako ću tada odnijeti naše pismo i svakako će ovo biti jedna od tema - rekla je premijerka.

- Pismo će biti proslijeđeno i svim državama koje nisu priznale tzv. državu Kosovo, da im se zahvalimo i damo na znanje koliko je važno što nisu to učinili i koliko su bili u pravu kada su branili i vjerovali u međunarodno pravo - naglasila je ona.

Rekla je da će pismo biti poslato i onima koji su priznali Kosovo, kako bi im se postavila ista pitanja, "a možda oni imaju neke odgovore za Srbiju".

Izvor: Tanjug