latinica  ћирилица
03/10/2017 |  09:18 ⇒ 09:24 | Autor: RTRS

Banjalučanke na evropskom skupu lica sa invaliditetom

Predstavnice Udruženja žena sa invaliditetom "Nika" iz Banjaluke učestvovale su na osmom "Fridom drajv" skupu i konferenciji Evropske mreže za nezavisan život, koji su nedavno održani u Briselu.
Udruženje "Nika" - Foto: SRNA
Udruženje "Nika"Foto: SRNA

Tanja Mandić Đokić, Vera Bošković, Vanja Čolić, Dušica Lipovac i Tijana Ćup iz Banjaluke predstavljale su BiH na najvećem evropskom skupu lica sa invaliditetom koja se zalažu za samostalan život.

Na radionicama organizovanim u okviru skupa bilo je riječi o omogućavanju primjene konvencije UN o pravima lica sa invaliditetom, kao i obezbjeđenju preduslova za samostalan život na lokalnom nivou, navodi se u saopštenju Udruženja žena sa invaliditetom "Nika".

U protestnoj šetnji ulicama Brisela i ispred zgrade Evropskog parlamenta lica sa invaliditetom iz cijele Evrope tražila su pravo na rad i vidljivost u društvu, poručujući da se sloboda za lica sa invaliditetom ogleda u mogućnosti korištenja personalne asistencije.

Odlazak Banjalučanki na "Fridom drajv 2017", koji je održan krajem septembra, omogućila je norveška organizacija za samostalan život lica sa invaliditetom "Uloba Norvej".

Izvor: SRNA