latinica  ћирилица
03/10/2017 |  10:30 ⇒ 15:01 | Autor: RTRS

Obilježavanje Nedjelje djeteta u Srpskoj

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan organizovao je danas tradicionalni prijem za djecu iz Vrtića "Larisa Šugić" u okviru obilježavanja Nedjelje djeteta.
Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan organizovao je danas tradicionalni prijem za djecu iz Vrtića "Larisa Šugić" - Foto: SRNA
Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan organizovao je danas tradicionalni prijem za djecu iz Vrtića "Larisa Šugić"Foto: SRNA

Direktor Vrtića Mladen Tepić rekao je da tu ustanovu u ovoj godini pohađa 145 djece i da postoji potreba za proširenjem kapaciteta.

"Iz programa kapitalnih investicija za ovu godinu izdvojena su sredstva i raspisan tender za dogradnju jedne prostorije vrtića", naveo je Tepić.

On je dodao da je ovo jedna u nizu dugogodišnjih posjeta opštinskoj upravi i da djeca imaju velika očekivanja od načelnika.

Sakan je rekao da budućnost ima Kotor Varoš, kao i djeca koja žive u ovoj opštini.

On je naglasio da ovo jeste Nedjelja djeteta, ali da je dijete važno svaki dan u godini i da se u opštinskoj upravi trude da tako i postupaju.

Djeca su pripremila prigodan program i uručila poklone načelniku, koji je za njih obezbijedio slatkiše i sokiće.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača uručio je danas, povodom Nedjelje djeteta LCD televizor vrtiću "Pčelica Maja".

Drljača je rekao da lokalna uprava svake godine prigodnim poklonima pomogne obilježavanje Nedjelje djeteta.

"Djeca zbog svog uzrasta ne mogu sama da se izbore za sva svoja prava i zato je obaveza odraslih da im pomognu da žive u sigurnom okruženju", rekao je Drljača.

On kaže da će u vrtiću "Pčelica Maja" uskoro početi realizacija projekta energetske efikasnosti koji su podržali Razvojni program UN, kabinet predsjednika Republike Srpske i opština Novi Grad.

"Vrijednost projekta koji predviđa kompletnu rekonstrukciju vrtića je 222.000 KM", rekao je Drljača.

Direktor vrtića "Pčelica Maja" Zoran Stračević kaže da je ove sedmice planirano više aktivnosti u okviru kojih će djeca ukazivati na svoja prava.

"Mališani će danas prošetati ulicama grada noseći balone i natpise sa pravima djece. Ove sedmice biće organizovana i radionica sa djecom sa posebnim potrebama, a u petak je planirana `Kestenijada`", naveo je Starčević.

U Dječijem vrtiću "Pčelica Maja" predškolski program pohađa 118 djece, a u organizacionoj jedinici u Svodni 12.

Članovi Opštinskog odbora Crvenog krsta Pale posjetili su danas porodilište bolnice "Neovita", gdje su najmlađoj sugrađanki uručili prigodan poklon povodom obilježavanja Nedjelje djeteta.

Sekretar Opštinskog odbora Crvenog krsta Pale Јelena Petrović rekla je Srni da sa radošću obilježavaju ovu nedjelju, jer se tada druže sa najmlađim sugrađanima.

"Opštinski odbor Crvenog krsta Pale ove godine odlučio je da posjeti sve institucije na području opštine Pale koje se bave radom sa djecom", navela je Petrovićeva.

Pale - Crveni krst (FOTO: Srna)

Ona je dodala da će ove sedmice posjetiti i vrtić "Bubamara", Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Sunce", Centar za mentalno zdravlje Pale i druge javne ustanove.

Petrovićeva naglašava da Opštinski odbor Crvenog krsta Pale poseban akcenat stavlja na rad sa mladima.

Nedjelja djeteta obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra organizovanjem raznih manifestacija posvećenih djeci, porodici i porodičnom okruženju i podizanju svijesti roditelja i okoline o njihovom značaju.

Slogan ovogodišnje manifestacije je "Dječiji svijet - moj svijet".

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji je danas organizovao prijem za tri grupe djece iz sokolačkog vrtića, poručio je da svijet odraslih mora obratiti pažnju na djecu, na njihova prava i treba stvarati uslove za njihovo kvalitetnije odrastanje i školovanje.

Bjelica je istakao da je u ovoj godini lokalna uprava značajno pomogla da Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje obezbijedi i opremi još jednu prostoriju za novu grupu upisne djece u vrtić i nabavi novi namještaj za kuhinju.

Sokolac, Nedjelja djeteta - Bjelica, prijem (Foto: SRNA)

On je rekao da se povodom Nedjelje djeteta godinama organizuje prijem za djecu iz sokolačke Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

"Svake godine upriličimo ovo lijepo druženje sa mališanima, ugostimo ih, razgovaramo sa njima, a oni nam zauzvrat recituju, pjevaju i tako nam uljepšaju dan", kaže Bjelica.

U budžetu opštine Sokolac za ovu godinu za rad Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje prema nedavno usvojenom rebalansu planirano je 491.360 KM.

U sokolačkom vrtiću su, kako kažu, zadovoljni odnosom lokalne uprave prema ovoj ustanovi kada je riječ o obezbjeđivanju uslova za njihovo funkcionisanje.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Nikolina Škrbić i načelnik Službe za društvene djelatnosti Slobodan Stojić posjetili su u okviru obilježavanja Nedjelje djeteta šamačko Udruženje građana za pomoć licima sa posebnim potrebama.

Škrbićeva je rekla novinarima da bi svaki dan, a posebno ove sedmice, trebalo promovisati prava djece, voditi računa o njihovim potrebama i o društvenoj odgovornosti odraslih prema djeci.

"Udruženje građana za pomoć licima sa posebnim potrebama za ovu godinu ima na raspolaganju 4.000 KM iz opštinskog budžeta. To su posebna sredstva koja im se doznačavaju na mjesečnom nivou. Sredstva se namjenski koriste za kreativnu radionicu", pojasnila je Škrbićeva.

Šamac - posjeta Udruženju građana za pomoć licima sa posebnim potrebama (Foto: SRNA)
 
Predsjednik Udruženja građana za pomoć licima sa posebnim potrebama Stanislav Milovanović kaže da ovo udruženje obilježava Nedjelju djeteta kreativnim radionicama i druženjem, a da u četvrtak, 5. oktobra, očekuju posjetu djece iz obdaništa "Radost" iz Šamca.

Milovanović je istakao da u Udruženju boravi osmoro djece sa posebnim potrebama, a da ih na šamačkom području ima 40.

"Pozivam roditelje koji imaju djecu sa posebnim potrebama i sa teškoćama u razvoju da dovedu djecu u Udruženje jer mi ovdje na sve načine pokušavamo da ih socijalizujemo, imamo psihologa, volontere profesore razredne nastave, koji im ukazuju na važne stvari za njihov život", dodao je Milovanović.

Nedjelja djeteta obilježava se od 3. do 8. oktobra.

Polaznici Kluba za djecu "Kestenko" u Kostajnici uključili su se u obilježavanje Nedjelje djeteta šetnjom kroz grad sa natpisima koji upućuju na dječija prava.

Direktor ove obrazovne ustanove Dragana Dejanović rekla je da su pravo na život, igru, mišljenje i školovanje samo neka od dječijih prava na koja treba svakodnevno upućivati, a posebno u toku Nedjelje djeteta.

Ona je navela da se Nedjelja djeteta u kostajničkom vrtiću obilježava raznim aktivnostima sa naglaskom na porodicu, prijateljstvo i igru.

"Posebno bih istakla akciju prikupljanja igračaka koju realizujemo u saradnji sa roditeljima. Našu akciju smo nazvali `Igračke nas baš vesele` i pozivamo sve naše sugrađane i preduzetnike da nam se pridruže i poklone igračke polaznicima vrtića", rekla je Dejanovićeva.

Klub za djecu "Kestenko" pohađa 50 djece uzrasta od tri do šest godina.

Nedjelja djeteta u Republici Srpskoj obilježava se do 8. oktobra pod sloganom "Dječji svijet - moj svijet".

Izvor: SRNA