latinica  ћирилица
03/10/2017 |  11:44 ⇒ 11:52 | Autor: RTRS

Za dva mjeseca 6.000 zahtjeva za mirno rješavanje sporova

Agencija za mirno rješavanje sporova Republike Srpske u prva dva mjeseca primjene novog Zakona o radu primila je oko 6.000 zahtjeva za rješavanje radnih sporova koji su se odnosili na isplatu prevoza radnicima ministarstava prosvjete i kulture i unutrašnjih poslova, što je posljedica neučestvovanja Saveza sindikata u donošenju ovog zakona, rekao je direktor ove agencije Borislav Radić.
Doboj- Zakon o radu, javna rasprava - Foto: SRNA
Doboj- Zakon o radu, javna raspravaFoto: SRNA

Radić je naveo da su se drugi predmeti odnosili na kašnjenja isplata plata i naknada, te pitanje otpuštanja radnika zbog ekonomskih, organizacionih i tehnoloških razloga, gdje poslodavac radnicima uskraćuje pravo na otkazni rok i otpremnine.

"Mi, nažalost, još nemamo praksu u privredi da radnik i poslodavac pregovaraju o uslovima rada", ocijenio je Radić, a kao uzrok navodi slabu sindikalnu organizovanost.

On kaže da je većina poslodavaca nespremno dočekala novi Zakon o radu, a da se radnici i sindikalne organizacije moraju više angažovati za zaštitu svojih prava.

"Postoje određene nedoumice u vezi Zakona o radu i primjene u praksi, da pojedini instituti, kao institut kolektivnog pregovaranja koji su i novi po zakonu, nisu zaživjeli u obimu i na način kako su pozicionirani kroz sam zakon", rekao je Radić novinarima prije početka javne rasprave o primjeni Zakona o radu u Doboju.

On je naveo da praksa pokazuje da akta poslodavaca nisu usklađena sa Zakonom ni dvije godine od donošenja zakona i na taj način ne obezbjeđuju ni minimum zakonskih prava radnicima.

"Ni radnici nisu svjesni da su zajedno sa sidikalnim organizacijama subjekti koji moraju da se bore i štite svoja prava", rekao je direktor Agencije za mirno rješavanje sporova.

Kao simptomatične odredbe Zakona o radu, između ostalih, Radić navodi rokove za otkazivanje ugovora o radu, pitanje mirovanja i prestanak radnog odnosa, postupak utvrđivanja odgovornosti radnika prilikom otpuštanja zbog nedolaska na posao, zapošljavanje radnika mimo zakonskih propisa.

Potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Tane Peulić ocjenjuje da je primjena Zakona o radu u praksi pokazala određene manjkavosti i da je neophodno da se pristupi njegovoj izmjeni i dopuni.

On je kao nedostatke Zakona o radu naveo što predlagač zakona nije preduzeo aktivnosti da se donese opšti kolektivni ugovor kao osnova za granski i pojedinačni kolektivni ugovor, te zaštita radnika tokom radnog odnosa.

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rajko Kličković kaže da se danas u Doboju održava prva od osam javnih rasprava o primjeni Zakona o radu.

Kličković je naveo da je cilj javnih rasprava da se od socijalnih partnera i svih koji primjenjuju Zakon o radu čuje mišljenje o eventualnim nedostacima, kako bi se sačinila analiza koja bi bila ponuđena Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Izvor: SRNA