latinica  ћирилица
03/10/2017 |  12:45 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Stručno obrazovanje i kvalitet rada u fokusu novog Zakona o srednjem obrzovanju

Stručno obrazovanje i kvalitet rada srednjih škola u fokusu su novog Zakona o srednjem obrzovanju i vaspitanju, rekla je danas u Zvorniku predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Slavica Kuprešanin.
Zvornik - Kuprešanin, javna rasprava - Foto: SRNA
Zvornik - Kuprešanin, javna raspravaFoto: SRNA

Ona je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju istakla da je Nacrt zakona strukturisan tako da se najveći dio promjena odnosi na srednje stručno obrazovanje, uz uvažavanje opšteg i umjetničkog obrazovanja.

"To je zbog toga što 76,4 odsto ukupnog broja učenika i škola upravo školuje buduće generacije za stručno srednje obrazovanje ili za tržište rada ili nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama", rekla je Kuprešaninova, koja je i savjetnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prema njenim riječima, novina u odnosu na još važeći Zakon o srednjem obrzovanju i vaspitanju odnosi se kompletno na praktičnu nastavu, jer su učenici u srednjim stručnim školama u obavezi da sprovedu praksu u trajanju od 15 dana u kontinuitetu u nastavnoj godini.

Ističući da se Nacrtom zakona predviđa da direktora srednjih škola bira Vlada Republike Srpske na prijedlog ministra, Kuprešaninova je napomenula da ovim rješenjem direktor ima odgovornost i prema resornom ministarstvu i prema Vladi.

Ona je rekla da je novo rješenje donošenje razvojnog plana škole.

"Škole su do sada bile u obavezi da donesu godišnji program rada, a sada, odnosno prema Nacrtu zakona, u obavezi su da donesu razvojni plan škole za četiri godine u kojem bi trebalo da bude navedeno sve što je bitno i za školu i za lokalnu zajednicu", navela je Kuprešaninova.

Ona je podsjetila da je rasprava o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju do sada održana u Prijedoru, Doboju, Bijeljini i Zvorniku, te da predstoje javne raspreva još u Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Direktor Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Zvornika Biljana Pisić smatra da je Nacrt zakona veoma dobro i stručno urađen.

"To je ono što nam je trebalo, naročito u stručnim školama kada je riječ o stručnom obrazovanju", navela je Pisićeva i dodala da ovaj nacrt na neki način predviđa edukaciju ne samo profesora, nego i poslodavaca, te da pojačava i koordinaciju između poslodavca, roditelja i profesora.

Izvor: SRNA