latinica  ћирилица
04/10/2017 |  12:33 | Autor: RTRS

Crnadak u Sao Paulu razmotrio mogućnosti trgovinske saradnje

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak tokom posjete Brazilu boravio je u Saveznoj državi Sao Paulo gdje je, između ostalog, posjetio Privrednu komoru Sao Paula, Institut za poljoprivredna istraživanja Brazila /Embrapa/, kao i Institut za tehnologiju hrane Savezne države Sao Paulo /ITAL/.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

Tokom razgovora razmatrane su mogućnosti za unapređenje trgovinske razmjene između BiH i Brazila, dogovorene su uzajamne posjete privrednih delegacija sajmovima i poslovnim forumima u BiH i Brazilu, a posebna pažnja posvećena je oblasti poljoprivrede.

Vlasti Sao Paula i Vlada Brazila predstavile su značajna dostignuća u oblasti državne pomoći u poljoprivredi, u politici subvencija poljoprivrede, te njenog brzog tehnološkog razvoja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tokom razgovora brazilska strana je izrazila spremnost za razmjenu iskustava u toj oblasti, o čemu će Ministarstvo inostranih poslova BiH informisati nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije BiH.

Privreda Sao Paula predstavlja 80 odsto ukupne ekonomske snage Brazila i sa više od 42 miliona stanovnika čini najsnažniju privrednu regiju Federacije.

U nastavku posjete Crnadak će se susresti sa ministrom inostranih poslova Brazila Alojzijom Fereirom, sa predsjednikom Senata, te će održati predavanje na Diplomatskoj akademiji Brazila /Rio Bronko institut/.

Izvor: Srna