latinica  ћирилица
04/10/2017 |  16:59 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Srbija jedina u svijetu ima mineral jadarit!

Rezerve minerala jadarita u nalazištu kod Loznice su procijenjene na 136 miliona tona, rekla je menadžerka za spoljne poslove kompanije Rio Tinto Јelena Aleksić.
Nalazište - Foto: Screenshot
NalazišteFoto: Screenshot

Projekat "Јadar" bi mogao da se realizuje od 2023. godine, izjavila je Aleksićeva na Sedmoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji "Pokretačka snaga za ekonomski razvoj", na panelu o izazovima u realizaciji rudarskih i geoloških projekata u Srbiji.

Preduzeće Rio Sava eksplorejšen, koji je u vlasništvu kompanije Rio Tinto, istražuje nalazišta kod Loznice, a novi mineral dobio je naziv po dolini rijeke Јadar, gdje je i pronađen.

- To ležište predstavlja značajan izvor jadarita i, zvanično, rezerve tog minirala su na kraju 2016. godine procijenjene na 136 miliona tona - rekla je Aleksićeva.

Dodala je da je taj projekat u fazi ispitivanja prethodne opravdanosti i da bi mogao da se realizuje od 2023. godine ako budu ispunjeni svi uslovi.

Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto otkrio je u blizini Loznice ležište koje sadrži mineral jadarit i dolina rijeke Јadar u Srbiji je i dalje jedino mjesto na svijetu na kome je mineral pronađen.

Ta kompaniji, koja spada u svjetske lidere po eksploataciji ruda, obavlja obimne aktivnosti u okolini Loznice, gdje u okviru projekta Јadar, vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma. Projekat Јadar, pod okriljem kompanije Rio Tinto Minerali, predstavlja značajno ležište litijuma i bora svjetske klase i mogao bi da zadovolji 10 odsto svjetskih potreba.

Јadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svijetu. Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primjene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Nalazište sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstva za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

Izvor: Tanjug