latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:12 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Doboj bruji o gljivama koje rastu u kupatilu Doma učenika (VIDEO)

Doboj bruji o gljivama koje rastu u kupatilu Doma učenika. Da li je zaista riječ o lošim uslovima u kojima borave učenici ili je sve plod fotomontaže stanara, kojima prijeti izbacivanje zbog nediscipline, kako tvrde nadležni?
Đački dom u Doboju - Foto: RTRS
Đački dom u DobojuFoto: RTRS

Na gljive u kupatilu požalili su se, navodno, učenici u domu, tako što su sporne fotografije proslijedili lokalnim portalima i na društvene mreže. Nadležni tvrde da je riječ o fotomontaži.

- To nije autentična fotografija. Gljive se nisu pojavile, niti se mogu fizički pojaviti tamo gdje se dnevno kupa u prosjeku 50,60 učenika. Ne vjerujem da gljive mogu da narastu onolike tamo gdje ljudi cirkulišu - smatra direktor Doma učenika u Doboju Davor Vidaković.

Da nema gljiva u kupatilu utvrdila je i sanitarna inspekcija, kažu u domu. Međutim, nakon fotografija ekspresno je stigao i video snimak sa gljivama koje rastu u kupatilu.

Iza svega, kaže direktor, stoji nekolicina nedisciplinovanih učenika koji su izbačeni ili su pred izbacivanjem iz doma zbog uništavanja imovine. Sporne fotografije poslane su nakon što su kažnjeni jer su, kako tvrdi, demolirali muški sprat u domu.

- Oni su poskidali protivpožarne aparate i bacali niz stepenice, punili medicinske rukavice vodom i gađali se. Glavom su probili sve i jedna vrata na muškom spratu. Pošto su isključeni iz doma prave osvetu i odmazdu i oni su rekli da će pozvati medije - dodao je Vidaković.

U Domu je smješteno oko 150 učenika. Dok jedni kroz šalu kažu da redovno beru gljive u kupatilu, drugi učenici su revoltirani i nije im prijatno što su pod lupom javnosti i vršnjaka iz škole. Različito reaguju i roditelji. 

- Ima roditelja koji prihvataju odgovornost zbog ponašanja svoje djece, ima ih koji odrično kažu ne, to je nemoguće da moje dijete radi - rekao je vaspitač u Domu učenika Miroslav Zavođa.

Ima i onih koji su skloni da vjeruju da su učenici htjeli da ukažu na loše uslove boravka u domu. Da nije sjajno potvrđuju i nadležni. Kažu da su za rekonstrukciju novac tražili na brojnim adresama, ali bez uspjeha. Procjenjuju da im za kompletno uređenje Doma učenika, treba oko 200.000 maraka. Održavanje finansiraju sami, a kako se učenici odnose prema imovini, ilustruju podatkom da su prošle godine morali da zamijene više od 80 česmi.