latinica  ћирилица
05/10/2017 |  08:21 | Autor: RTRS

Danas odluka disciplinske komisije protiv ambasadorke BiH, Mirsade Čolaković

U Ministarstvu inostranih poslova BiH danas će biti objavljena odluka, nakon disciplinskog postupka protiv ambasadora BiH u Hagu Mirsade Čolaković koju ministar inostranih poslova Igor Crnadak tereti za težu povredu službene dužnosti.

Čolakovićeva, koja je otvorila koverat upućen tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću iz Međunarodnog suda pravde u Hagu, izjasnila se juče da nije kriva, ali je istakla da joj je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da spornu pošiljku i da mu pročita njen sardžaj, što je i učinila.

Ona je tokom sedmočasovne rasprave rekla da bi isto učinila i da ju je nazvao predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić i tražio od nje isto.

Pokazujući komisiji pisma, koja je dobila 13. i 15. februara od Crnatka, ona je rekla da joj je ministar inostranih poslova pisanom instrukcijom 13. februara naredio da ne smije imati nikakvu komunikaciju ni korespondenciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu bez odluke Predsjedništva BiH, ali je prećutala da se u toj instrukciji navodi da treba slijediti i naloge ministra.

Disciplinski postupak pokrenut je po tri tačke - nepostupanje po pisanoj instrukciji ministra inostranih poslova i nedostavljanje pisma primaocu, otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu /bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću/, te otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu /tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću/.

Izvor: SRNA