latinica  ћирилица
05/10/2017 |  11:01 ⇒ 11:02 | Autor: RTRS

Malešević čestitao Svjetski dan učitelja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević, čestitao je učiteljima, nastavnicima i profesorima u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj 5. oktobar - Svjetski dan učitelja, ističući da je za kvalitetno obrazovanje od ključne važnosti odnos zasnovan na povjerenju i međusobnom uvažavanju nastavnika i učenika.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

Malešević je naglasio da ni u vremenu najvećih tehnoloških dostignuća, učiteljski poziv nije izgubio na svojoj važnosti, nego naprotiv, kvalitet odnosa sa učiteljem često određuje učenikov odnos prema školi, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Svjesni važnosti uloge koju imaju u životu svakog djeteta, učitelji i nastavnici sa mnogo pažnje i ljubavi nastoje da nauče mlade naraštaje životnim lekcijama, ali i da im prenesu znanja neophodna za njihovo izrastanje u stručnjake, koji će graditi budućnost našeg društva", navedeno je u čestitki.

On je naveo da posvećenost prosvjetnih radnika odgovornom pozivu vaspitanja i obrazovanja mladih čini ovaj posao časnim i izuzetnim.

"Uz iskrenu zahvalnost na strpljenju, trudu i posvećenosti sa kojom svakodnevno obavljaju ovaj odgovoran posao, svim prosvjetnim radnicima želim mnogo uspjeha na ličnom i profesionalnom planu, te da i dalje budu važna podrška mladima na njihovom putu odrastanja i sticanja novih znanja", poručio je Malešević u čestitki.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra u više od sto zemalja svijeta. Proglasio ga je UNESKO 1994. godine u pomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Cilj Svjetskog dana učitelja je podrška učiteljima da i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija, te da dobiju društvenu važnost koju zaslužuju.

Izvor: SRNA