latinica  ћирилица
05/10/2017 |  12:32 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

N. Grad: Povratničke porodice dobile vrijednu donaciju UNHCR-a (VIDEO)

U Novom Gradu donacijom UNHCR-a za 44 povratničke i raseljene porodice obezbijeđeni su bolji uslovi za život. Vrijednost pomoći je 247.000 KM, a riječ je o poljoprivrednim mašinama i alatima i kravama.
Novi Grad - Pomoć povratnicima - Foto: RTRS
Novi Grad - Pomoć povratnicimaFoto: RTRS

Radiša Ćulibrk izbjegao je iz Bosanske Krupe i smještaj je našao u Novom Gradu. Ovo je prva pomoć koju je dobio u protekle 22 godine.

"Dobio sam motornu pilu i motokultivator. Valja mi za poslove u šumi", kaže Ćulibrk.

Elvis Agičić vratio se u Novi Grad 2000. godine. Nezaposlen je, a ima suprugu i četvoro djece, i pomoć mu je jako značajna.

"Dobio sam ovaj motokultivator, frezu što će mi valjati u domaćinstvu. Sakupljam te sirovine na deponiju i tako da će mi biti od koristi", ističe Agičić.

UNHCR, u saradnji sa "Hilsverkom" iz Austrije, obezbijedio je 2,5 miliona KM za šest opština u BiH za povratnike i raseljena lica. U opštini Novi Grad ističu da su zadovoljni, jer su uvaženi interesi povratnika.

"Јako je važno da je dio tog projekta definisan po njihovim željama i njihovim sposobnostima. Oni dobili dio radnih mašina, opreme, alata sa kojim mogu za sebe i svoju porodicu obezbjede egzistenciju", rekao je Miroslav Drljača, načelniik opštine Novi Grad.

Ovo je dosada najobimnija i najznačajnija pomoć za povratnike i raseljena lica u Novom Gradu.