latinica  ћирилица
05/10/2017 |  19:16 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Građani za javni registar o pedofilima i zakon (VIDEO)

Do kraja godine Republika Srpska dobiće registar pedofila, a radna verzija nacrta zakona o registru predstavljena je javnosti. Upravo tom verzijom, predviđeno je da registar bude rađen na osnovu pravosnažne presude i da bude polujavan.
Konferencija za novinare Radne grupe Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
Konferencija za novinare Radne grupe Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

Iako pozdravljaju riješenost, građani su stava da jedino javan registar ima smisla.

Nakon brojnih najava konačno će se desiti – Republika Srpska, kako obećavaju u Vladi, dobiće registar pedofila. Kreiranje nacrta zakona još je u proceduri, a radna verzija je predstavljena medijima. U registar bi, prema sadašnjem prijedlogu, bili upisani svi sa pravosnažnom presudom za krivično djelo protiv polnog integriteta i iskorišćavanja djece. Uz to, registar bi, iako sa tim građani koje smo pitali nisu saglasni, bio polujavan.

Upravo pitanje javnosti registra bilo je jedno od težih za radnu grupu koja je formirala prijedlog nacrta zakona. U skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, odlučeno je da će registar biti polujavan, sadržavaće fotografije osuđenih za krivično djelo i njihove lične podatke.

Prema riječima Ivanke Marković, predsjednice Radne grupe za izradu zakona, svrha zakona nije stigmatizacija tih osoba, nego prevencija.

Јednom upisan u registar, ime i podaci osuđenog u njemu će ostati trajno, jer novi krivični zakonik ne predviđa brisanje krivičnih presuda protiv polnog integriteta i iskorišćavanja djece. Vijest o konačnom rješenju ovog pitanja pozdravili su i u Ombudsmenu za djecu Srpske. Nadaju se da će prije slanja nacrta zakona u parlamentarnu proceduru radnoj grupi moći dati svoje prijedloge.

- Za nas je vrlo važno kako će biti zakonom utvrđene obaveze počinilaca, posebno u vezi sa zabranom približavanja objektima u kojima borave djeca, vrtići, škole, školski klubovi - kaže Zlata Hadžić Bajrić, zamjenica ombudsmena za djecu Republike Srpske.

Počinilac krivičnog djela čije ime se nađe u registru nakon odsluženja kazne deset godina biće pod posebnim nadzorom. To podrazumijeva obavezno javljanje u policijsku upravu jednom godišnje, ali i posebnu najavu eventualnih putovanja. Uz to, svaki posao koji je u direktnoj vezi sa djecom biće im onemogućen zbog čega će pristup registru, osim institucija, imati i organizacije poput sportskih klubova.

Radna verzija zakona nakon što se finalizuje biće dostavljena Vladi. Već u novembru, procjenjuju u Ministarstvu pravde, nacrt zakona biće pred poslanicima Narodne skupštine.

Pomoćnik ministra pravde Slobodan Zec očekuje da se ovaj zakon u što skorije vrijeme nađe pred Narodnom skupštinom, već u novembru.

Dio registra biće i oni koji su već na odsluženju kazne ili su je odslužili, a čija presuda nije brisana. Dok Srpska ne usvoji registar, BiH će uz Crnu Goru i dalje biti jedina zemlja u regionu koja na taj način ne vodi evidenciju o osobama koje su izvršile seksualno nasilje nad djecom.