latinica  ћирилица
05/10/2017 |  20:22 | Autor: RTRS

Dačić: Odnosi Beograda i Ljubljane primjer u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su ukupni odnosi između Srbije i Slovenije dostigli nivo koji može da posluži kao primjer uspješne dobrosusjedske saradnje, što nije čest slučaj u regionu, u kojem i dalje na pojedinim stranama oživljavaju relikti prošlosti.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

Dačić je, na otvaranju radnog sastanka koji je u Beogradu organizovao Slovenački poslovni klub o temi "Politička i ekonomska saradnja Srbije i Slovenije i situacija u regionu", izrazio iskreno i snažno uvjerenje da odnosi Srbije i Slovenije imaju svijetlu budućnost.

"Uvjeren sam da ćemo zajedno uspjeti ne samo da doprinesemo boljitku naših naroda i država, već i da podstaknemo druge u regionu da svoju energiju usmjere ka izgradnji bolje zajedničke budućnosti", rekao je Dačić.

On je izrazio uvjerenje, da će, imajući u vidu obostranu posvećenost da se proširi i ojača saradnja, naredna, četvrta, zajednička sjednica vlada Srbije i Slovenije, planirana za početak 2018. u Sloveniji, biti još uspješnija nego prethodne.

Kada je riječ o odnosu Srbije prema aktuelnim kretanjima u regionu, Dačić je istakao da je za Beograd od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti i intenziviranje saradnje u svim oblastima.

"Mi smo svjesni da samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije. Sa svoje strane, Srbija je pružala i nastavlja da pruža maksimalan i konstruktivan doprinos svim procesima usmjerenim ka jačanju i unapređenju saradnje", rekao je on.

On je ocijenio da su, nažalost, sa procesima evrointegracije, jačanja regionalne saradnje i dobrosusjedstva, paralelno tokom posljednjih nekoliko godina u nekim zemljama regiona ojačali i retrogradni procesi.

Prema njegovim riječima, to su insistiranja na ostvarenju pojedinačnih interesa na štetu drugih država i ukupne saradnje, ali i regionalne stabilnosti.

"Nastojanja da se nametnu takva rješenja, skoro po pravilu, usmjerena su direktno protiv interesa Srbije i srpskog naroda u regionu i na način suprotan duhu pomirenja", istakao je Dačić.

Govoreći o izazovima u Evropi i svijetu, on je rekao da komplikovanja ukupne bezbjednosno-političke situacije na globalnom, odnosno na evropskom nivou, kriza sa migrantima, nepoznanice "Bregzita", kao i dileme koje je otvorila diskusija o budućnosti EU, predstavljaju izazove bez presedana za EU.

Prema njegovim riječima, u takvom ambijentu marginalizacija politike proširenja EU ne predstavlja iznenađenje.

Dačić je ocijenio da zabrinjavajuća kretanja unutar EU, a posebno zamagljivanje perspektive članstva zemljama-kandidatima, kao neminovnu posljedicu imaju jačanje nacionalizma i radikalizaciju političke scene u mnogim zemljama regiona i ukupno pogoršanje bezbjednosno-političke situacije u ovom dijelu Evrope.

On je naglasio da Srbija, uprkos svim pomenutim ozbiljnim izazovima, nastavlja da čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i osnaže pozitivni procesi u regionu.

"Svojim odmjerenim i konstruktivnim postavljanjem, Srbija je doprinijela i doprinosi relaksaciji odnosa, što je bilo posebno važno tokom proteklih godinu, godinu i po dana, kada su u velikom broju zemalja regiona bili održani izbori, bilo parlamentarni ili predsjednički, što je često pratilo i jačanje nacionalističke retorike", naveo je on.

Dačić je rekao da se, kada je riječ o odnosima u regionu, Srbija profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema bilo kakvu "skrivenu agendu".

"Srbija je svjesna da su naslijeđeni problemi veoma ozbiljni i teški, zbog čega je opredijeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susjedima riješava dijalogom, dajući prioritet zajedničkoj budućnosti", naveo je on.

Izvor: SRNA