latinica  ћирилица
06/10/2017 |  10:18 ⇒ 10:45 | Autor: RTRS

Mesić ponovo prijeti Republici Srpskoj

Kada bi Republika Srpska pokušala da se otcijepi trebalo bi odmah presjeći koridor, izjavio je nekadašnji predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić.
Šta je Mesić 1990.govorio o Srbima, UDBA, Isusu... - Foto: Screenshot
Šta je Mesić 1990.govorio o Srbima, UDBA, Isusu...Foto: Screenshot

"Kada bi neko otcijepio dio BiH, da se ja pitam, presjekao bih koridor i to bi bilo za par sati gotovo", kaže Mesić.

Komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da vjeruje da će doći do otcjepljenja Srpske od BiH i da mu niko ne može zabraniti da vjeruje, da mašta, da ima ideal, Mesić je za FTV rekao da je Dodik dolaskom na vlast promijenio svoj prvac djelovanja.

"Mislim da on /Dodik/ iskreno vjeruje da se BiH može podijeliti i da u tome smislu on sve i preduzima. Međutim, njega će vrijeme razuvjeriti kao i mnoge druge. BiH je nedjeljiva i na ovom prostoru ta arhitektura je do kraja završena, prema tome svako onaj ko troši energiju i sredstva na neostvarive ciljeve čini gluposti", mišljenja je Mesić.

Na pitanje gdje je u svemu tome međunarodna zajednica, Mesić kaže da je međunarodnim obavezama preuzet opstanak BiH, te da je Hrvatska potpisnica sporazuma, dakle ugovora kojim preuzima određene obaveze, a obaveza je opstanak cjelovite BiH.

"Svako onaj ko bi razbijao BiH morao bi da doživi određenu akciju onih koji garantuju njen opstanak, a u svakom slučaju to je i Hrvatska", dodao je Mesić.

Mesić je, svojevremeno pred kraj svog mandata, rekao da bi u slučaju da dođe do otcjepljenja Republike Srpske trebalo da reaguje NATO.

Izvor: SRNA