latinica  ћирилица
06/10/2017 |  10:48 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Anti-nuklearna kampanja ICAN dobitnik Nobelove nagrade za mir

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog naoružanja ICAN je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavio je Nobelov komitet u Oslu.
Nobelova nagrada (Foto: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara) -
Nobelova nagrada (Foto: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara)

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja je koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dođe do zabrane nuklearnog oružja po međunarodnom zakonu.

"Organizacija dobija nagradu za svoj radi da preusmjeri pažnju na katastrofalne humanitarne posljedice korišćenja nuklearnog oružja i pionirske napore da se postigne sporazumna zabrana takvog oružja", rekao je predsjednik norveškog komiteta za Nobelovu nagradu Berit Rejs Andersen, prenosi AFP.

Nobelovu nagradu za mir je prošle godine osvojio kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

Imena kandidata držana su u strogoj tajnosti, ali su uoči objavljivanja imena dobitnika mediji prenijeli da je bilo prijavljeno 318 kandidata.

AFP je u četvrtak javio da kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla da bude posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja u svjetlu krize sa Sjevernom Korejom.

Prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podijelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsjednik Francuskog društva za arbitražu među nacijama.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više dobitnika u jednoj kategoriji.

Izvor: B92

Direktorka ICAN prvo mislila da je vijest o Nobelu šala

Izvršna direktorka Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja (ICAN), Beatris Fin, rekla je da je današnji poziv, koji je grupa dobila nekoliko minuta uoči zvaničnog saopštenja o dobitniku Nobelove nagrade za mir, protumačila gotovo kao dobronamjernu šalu.

Finova, kako kaže, nije vjerovala da je ICAN dobio Nobela sve do momenta kada je ime grupe izgovoreno na zvaničnom mjestu u prestonici Norveške, Oslu. Ona ističe da nagrada šalje poruku svim državama sa nuklearnim arsenalom i svim državama koje se oslanjaju na nuklearno oružje za bezbjednost, da je to neprihvatljivo ponašanje.

"Ne možemo prijetiti neselektivnom pokolju stotina hiljada civila u ime bezbjednosti. Tako se ne gradi bezbjednost", navela je Finova.

Prema riječima predsjednika norveškog komiteta za Nobelovu nagradu Berit Rejs Andersena, Finova je na kraju bila oduševljena vijestima da je njena organizacija dobila Nobelovu nagradu za mir.

Rad ICAN-a podržali su mnogi, uključujući i bivše dobitnike Nobelove nagrade za mir - Dezmonda Tutua, Dalaj Lame, DŽodi Vilijams, pored toga i slavni muzičar Herbi Henkok, igrač kriketa Ijan Čepel, glumci Martin Šin i Majkl Daglas, udovica DŽona Lenona, Јoko Ono...

Organizaciju je novembra 2012. godine javno hvalio i tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.