latinica  ћирилица
06/10/2017 |  13:53 | Autor: RTRS

Mirjanić: Ubrzati kredite za poljoprivrednike

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić razgovarao je danas sa predstavnicima NLB banke Banjaluka o ubrzanju i pojednostavljenju procedura za plasman kredita za poljoprivrednike iz kreditne linije Fonda "Partner".
Stevo Mirjanić - Foto: RTRS
Stevo MirjanićFoto: RTRS

Kredite za poljoprivredu iz Fonda "Partner", koji je formiran pri Ministarstvu, a čiji je cilj podsticanje bržeg razvoja poljoprivrede i sela, plasira NLB banka po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,3 odsto godišnje, što je najpovoljniji kredit koji se trenutno može naći na tržištu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz Ministarstva navode da se za izgradnju novih objekata u stočarstvu, kupovinu osnovnog stada, podizanje višegodišnjih zasada /voćnjaci i vinogradi/, kupovinu protivgradnih mreža, opereme za navodnjavanje, podizanje staklenika i plastenika i kupovinu poljoprivredne mehanizacije odobravaju iznosi do maksimalno 100.000 KM.

"Kreditna sredstva se mogu plasirati i za kapitalne investicije u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, te prehrambenoj industriji, a koje su inovativne, napredne i sa visokim stepenom automatizacije, gdje je maksimalni iznos kredita do 500.000 KM", dodaje se u saopštenju.

Korisnici kredita, navode iz Ministarstva, mogu biti porodična poljoprivredna gazdinstva /nekomercijalna i komercijalna/, preduzetnici, privredna društva i akcionarska društva iz oblasti poljoprivrede, poljoprivredne zadruge, te drugi poslovni subjekti registrovani za obavljanje djelatnosti poljoprivrede i prehrambene industrije, koji su upisani u Registar korisnika podsticajnih sredstava.

Izvor: SRNA