latinica  ћирилица
06/10/2017 |  16:09 ⇒ 07/10/2017 | 12:27 | Autor: RTRS

NSRS o vojnoj neutralnosti Srpske - 17. oktobra (VIDEO)

Kolegijum Narodne skupštine zakazao je, za 17. oktobar, redovnu sjednicu parlamenta, na kojoj bi trebalo da bude razmatran Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske.
Kolegijum NSRS - Foto: RTRS
Kolegijum NSRSFoto: RTRS

Dnevni red, sa 19 tačaka, podržali su poslanici vladajuće većine, dok je opozicija bila protiv, tvrdeći da nema uslova za održavanje sjednice. Najavljuju Zahjev za ocjenu ustavnosti akata usvojenih na prošloj, kako tvrde, nelegalnoj sjednici.

Skupštinska većina odgovara – manjina nema pravo da opstruiše rad parlamenta, i da tvrdi da 52 poslanika nemaju legitimitet.

Kamen spoticanja ponovo je Izvještaj Glavne službe za reviziju o konsolidovanom finansijskom izvještaju. Prošli put insistirali su da bude na dnevnom redu, ovaj put, kada je uvršten, glasali su protiv dnevnog reda. I to obrazlažu pismom razriješenog glavnog revizora Duška Šnjegote u kojem skupštinu obavještava da njegov mandat prestaje da važi 12. oktobra.

"Službe za reviziju neće biti dva, tri mjeseca. Nema ko podnijeti izvještaj u parlamentu", rekao je predsjednik i poslanik NDP-a Dragan Čavić.

"Šnjegoti ističe mandat 12. oktobra, danas je šesti- Do isteka on će, po zakonu, imenovati nekog iz svoje službe da predstavi izvještaje", odgovara Šef kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković.

To je za opoziciju tek dio razloga zbog čega tvrde da nisu ispunjeni uslovi za zasjedanje po predloženom dnevnom redu. Insistiraju na poštovanju Ustava, zakona i Poslovnika i upozoravaju da iz Vlade još nisu dobili sve odgovore na postavljena pitanja. U salu će se vratiti 17. oktobra, ali ostaje nejasno blokada Parlamenta ponovo opcija.

"U ovom parlamentu će se poštovati Ustav. U ovom parlamentu će se poštovati zakoni i u ovom parlamentu ćemo učiniti sve da tako bude. A šta ćemo mi raditi, vidjećete", poručio je poslanik i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Na poštovanju ovih akata insistira i vladajuća većina. Spremni su da o svim temama razgovaraju sa opozicijom, ali, kako kažu, u skladu sa pozitivnim propisima, a ne njihovim ucjenama. 

"Mislim da svi moramo biti svjesni činjenice da se mora omogućiti nesmetan rad Narodne skupštine i da niko nema pravo da ometa taj rad", istakao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

"Sve dok postoji skupštinska većina, a ona postoji, ona je stabilna, imamo dovoljno poslanika, mi ćemo raditi u skladu sa Poslovnikom i sa zakonima", dodao je Šef kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković.

Skupštinski kolegijum, pod tačkom razno, tumačio je i Poslovnik i utvrdio da je na prošloj sjednici, prekršen samo sprečavanjem nesmetanog rada Parlamenta. Uprkos tome, opozicija tvrdi da je Poslovnik prekršio i predsjednik skupštine, izricanjem mjere njihovog udaljavanja sa sjednice, bez izjašnjavanja poslanika. 

"Mi i dalje insistiramo da se utvrdi odgovornosti ko, kako i na osnovu kojeg akta je pozvao uniformisanu policiju koja je fizički spriječila narodne poslanike da obavljaju svoju dužnost?", i dalje se pita poslanik i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

U namjeri da, zbog prisustva dodatnih snaga policije, ponovo upere prst u Čubrilovića nije ih spriječio ni dopis koji je skupština uputila MUP-u 12. septembra. 

"Policija je uvijek prisutna kada radi Narodna skupština. I policija se uvijek obavješatava, kao što će biti i danas obaviještena da se održava u to i to vrijeme skupština", odgovorio je Čubrilović. 

Upravo će parlament i MUP biti u fokusu opstrukcija i političkog rata opozicije sa republičkim institucijama, smatra potpredsjednik skupštine Nenad Stevandić. Trenutno su, kaže, manje ugroženi predsjednik Republike, premijerka i RTRS.

"Nelogično je da se prvo traži da budu razmatrani revizorski izvještaji i interpelacija, a kada se ovo stavi na dnevni red opozicija poziva da se sjednica ne održi, jer smatraju da nema uslova". kaže potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

I u DNS-u smatraju da će opozicija nastaviti opstrukciju rada Skupštine. Upozoravaju – to je vaninstitucionalno.