latinica  ћирилица
06/10/2017 |  19:11 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

ID prvi put poziva žene u borbu

Teroristička organizacija Islamska država prvi put je pozvala žene na pomoć džihadistima u borbi nakon gubitka teritorija u Siriji i Iraku, a analitičari upozoravaju da je to "zabrinjavajući potez koji bi mogao imati globalne posljedice".
Žene džihadisti (Foto: indiatvnews.com) -
Žene džihadisti (Foto: indiatvnews.com)

U novom izdanju časopisa na arapskom jeziku, teroristi su poručili ženama da imaju "obavezu da učestvuju u fizičkom džihadu".

"Danas, u kontekstu rata protiv Islamske države, postalo je potrebno da muslimanke ispune svoju dužnost u svim područjima i podrže mudžahedine u borbi. Žene se moraju pripremiti na odbranu svoje religije žrtvovanjem za Alaha", stoji u članku.

U tom tekstu se navodi da su se žene borile tokom "islamskog zlatnog doba i da je prorok Muhamed imao žene u pratnji". ID je do sada branio ženama da se uključuju u borbu, a nagovarao ih je na brak sa džihadistima, te širio propagandu rađanja djece radi širenja populacije ID.

IAnalitičar Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije i političkog nasilja Čarli Vinter izjavio je za Independent da ID-ov poziv ženama na borbu pokazuje "neviđenu promjenu":

"Ovo je zaista najveća promjena do sada i puno govori o tome što ID trenutno misli o svojoj organizaciji. Objavom ovog članka su implicitno priznali da se džihad od sada vodi kao odbrambeni rat, a to je ogromna stvar".

Ljetos je evidentirano nekoliko napada žena samoubica u Iraku, a američka koalicija objavila je statistiku prema kojoj ID više nema dovoljno muških boraca u Siriji i Iraku.

Vinter navodi da još uvijek nema dokaza o ženama u redovima ID na ratištima, ali strahuje da bi takav poziv mogao imati globalne posljedice i uticaj na pristalice džihadista u svijetu.

Izvor: Agencije