latinica  ћирилица
06/10/2017 |  21:59 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

"Dobili smo Nobela? Šalite se?" (VIDEO)

Izvršna direktorka ICAN Beatris Fin rekla je da je poziv, koji je dobila uoči saopštenja o dobitniku Nobelove nagrade za mir, protumačila kao dobronamjernu šalu.
ICAN - Foto: Screenshot
ICANFoto: Screenshot

Finova, kako kaže, nije vjerovala da je Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja dobila Nobela sve do momenta kada je ime grupe izgovoreno na zvaničnom mjestu u Oslu, prestonici Norveške.

Ona ističe da nagrada šalje poruku svim državama sa nuklearnim arsenalom i svim državama koje se oslanjaju na nuklearno oružje za bezbjednost, da je to neprihvatljivo ponašanje.

"Ne možemo prijetiti neselektivnom pokolju stotina hiljada civila u ime bezbjednosti. Tako se ne gradi bezbjednost", navela je Finova.

Prema riječima predsjednika norveškog komiteta za Nobelovu nagradu Berita Rejsa Andersena, Finova je na kraju bila oduševljena vijestima da je njena organizacija dobila Nobelovu nagradu za mir.

Rad ICAN-a podržali su mnogi, uključujući i bivše dobitnike Nobelove nagrade za mir - Dezmonda Tutua, dalaj-lamu, DŽodi Vilijams, pored toga i slavni muzičar Herbi Henkok, igrač kriketa Ijan Čepel, glumci Martin Šin i Majkl Daglas, Јoko Ono...

Organizaciju je novembra 2012. godine javno hvalio i tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

Izvor: Tanjug