latinica  ћирилица
07/10/2017 |  08:52 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Novalić: Putarine potrebne za infrastrukturne projekte

"Putarine u Zakonu o akcizama nam nisu potrebne da, kako tvrde ovi tobožnji branioci građana, krpimo rupe u budžetu, isplaćujemo plate administraciji i spasavamo entitete od bankrota", kaže u intervjuu za Nezavisne novine Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Novalić kaže da su putarine u Zakonu o akcizama postale političko pitanje i da pojedine stranke pokušavaju da ga koriste kako bi se predstavile kao zastupnici interesa građana.

- Niko se pri tome ne trudi da koristi argumente. Putarine u Zakonu o akcizama nam nisu potrebne da, kako tvrde ovi tobožnji branioci građana, krpimo rupe u budžetu, isplaćujemo plate administraciji i spasavamo entitete od bankrota. Јedini cilj je da pokrenemo velike infrastrukturne projekte, a putarine su najjeftiniji način njihovog finansiranja. I BiH je svoje autoputeve gradila novcem od akciza uvedenih prije nekoliko godina i tada u njima niko nije vidio ništa sporno - kaže Novalić.

Ističe da, što se tiče infrastrukturnih projekata, činjenica je da zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH kasni, ali misli da se približava rješenju. U narednim danima očekuje donošenje ovog zakona.

- Vrlo brzo, kroz povećanje trošarina, završićemo i ovu blokadu - kaže Novalić.

Govoreći o zajedničkoj sjednici vlada Srpske i FBiH, održanoj u četvrtak u Sarajevu, Novalić je rekao da je glavna tema sjednice bila borba protiv sive ekonomija, te da se na tom pitanju najbolje vidi neophodnost zajedničkog djelovanja entiteta.

- Ne možemo se protiv sive ekonomije boriti u samo jednom dijelu BiH. Zato je naš cilj da harmonizujemo propise radi eliminisanja svih mogućih oblika zloupotreba, pa da vratimo u budžet novac koji gubimo u sivoj zoni. Na sjednici smo razmotrili niz konkretnih mjera koje ćemo preduzeti u narednom periodu. One se uglavnom odnose na rad inspekcija, razmjenu podataka i generalno bolju koordinaciju zakona i propisa - rekao je Novalić za Nezavisne.